Grovt Grytebrød

Grovt Grytebrød

Dette eltefrie brødet steker du i en jerngryte med lokk. Da er du nesten garantert et luftig brød med sprø og god skorpe.

Ingredienser
250 g hvetemel
250 g byggmel
½ ts tørrgjær
1 ts havsalt
1 ts honning
4 ½ dl kaldt vann
Jerngryte (20–24 cm)
som tåler 250 grader og har lokk

Slik gjør du

[1] Dag 1: Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i litt varmt vann, og tilsett resten av vannet kaldt. Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover.

[2] Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i 12–20 timer.

[3] Dag 2: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, og strø over godt med mel. Tøm deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret.

[4] Dekk deigen med et klede eller en stor bakebolle, og la etterheve i ca. 2 timer.

[5] En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250° C. Sett samtidig inn gryten eller formen du skal steke brødet i.

[6] Når brødet er ferdig etterhevet, hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryta. Dryss gjerne litt mel i gryta først. Hvis brøddeigen ligger ujevnt i gryta kan du riste litt forsiktig på den. Husk grytekluter, for gryten er skikkelig varm!

[7] Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10–15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.