Grynsodd

En klassisk husmannskostoppskrift funnet i
“Gode, Gamle Oppskrifter”utgitt av Gyldendal i 1991

Grynsodd

En fristende grynsodd med rikelig av kålrot, gulrot, kål og poteter. Og med små. kjøttbiter som “krydder”.

Hvis du bruker grønnsakbuljongterning istedenfor kjøttkraft i denne suppen, vil den bli førsteklasses vegetarmat. Kombinasjonen av gryn, grønnsaker og poteter er perfekt. Spiser du brød til, vil du få et fullverdig måltid.

Ønsker du suppen tykkere, som en lapskaus, kan du godt ta i både litt mer byggryn, og mer poteter og grønnsaker.

4 porsjoner

Ingredienser

3/4 dl byggryn
5 dl kaldt vann
1 suppekvast av 1/2 purre + et par selleriblad
1 liten skalk hodekål
1 tykk skive kålrot
2 gulrøtter
3 store poteter
3/4 – 1 liter kraft eller vann + buljongterninger
En håndfull okse ellersvinekjøtt kuttet i små biter
salt
finhakket persille

Fremgangsmåte

[1] Bløt grynene natten over. Kok dem i bløtevannet i ca. 1 time sammen med suppekvasten. Tilsett kraft eller vann og buljongterninger.

[2] Finsnitt kålen, og skjær kålrot, gulrøtter og poteter i små terninger. La kål og røtter koke i ca. 10 minutter før du har potetterningene i. Kok til alt er mørt. Suppen skal da være litt jevnet, mens grønnsakterningene fortsatt er hele.

[3] Ta suppekvasten opp og klem kraften godt ut.

[4] Smak suppen til med salt, og dryss hakket persille over før servering.

[5] Spis flatbrød eller mykt grovt brød til.

Advertisements