Gryte med Lettsaltet Flesk

En klassisk gryterettoppskrift funnet i “Gryteretter” utgitt av
Hjemmets Kokebokklubb i 1979
Gryte med Lettsaltet Flesk

I gamle dager før kjøleskap og frysere ble vanlig var det fire måter en kunne få kjøtt og fisk til og holde seg over lengre tid. Røyking, tørking, speking og salting. Ved salting ble kjøtt og fisk lagt i sterk saltlake i tønner og når det skulle brukes måtte det vannes ut for å fjerne det meste av saltsmaken.

6-8 porsjoner
Tilberedningstid: Ca. 30 min.
Koketid: Ca. 1 1/2 time
Kan fryses.

Ingredienser
1-1 1/2 kg lettsaltet flesk
2 løk
6 gulrøtter
6-8 poteter
4 purrer
sellerigrønt
1 kg friske eller 1 pk. frosne erter
salt, pepper og persille

Fremgangsmåte

[1] Legg flesket i en gryte med ca. 1 1 vann, kok opp og skum. Kok under lokk i ca. 1 time.

[2] Tilsett oppskåret løk, purrer, gulrøtter og poteter, samt en krydderkvast av purretopp, sellerigrønt og 1/2 bunt persille. Kok i ca. 15 min.

[3] Legg friske eller frosne erter i gryten. Ta opp flesket og smak til kraften med salt og nymalt pepper. Kok videre til grønnsakene er møre. Skjær flesket i skiver og legg det til- bake i gryten.

[4] Dryss finklippet persille over, og server grovt brød eller flatbrød.