Gyllen Kedgeree

En britisk/indisk oppskrift funnet i “Robert Carrier’s
Kitchen Cook Book” utgitt i 1980

Gyllen Kedgeree

I India refererer kedgeree (blant andre engelsk stavemåter) vanligvis til et stort utvalg av belgfrukt- og risretter. Disse rettene er laget med en krydderblanding beregnet for hver enkelt oppskrift, og enten tørrstekt eller stekt i olje før servering.

Da denne retten flyttet til det viktorianske Storbritannia endret den seg dramatisk. I vest består kedgeree av kokt fisk i flak (tradisjonelt røkt hyse), kokt ris, persille, hardkokte egg, gurkemeie, smør eller fløte og noen ganger lyse rosiner.

Forberedelse og koking: 1 time 10 minutter

4 porsjoner

Ingredienser
500 g røkt hyse
1 laurbærblad
50 g smør
200 g langkornet ris, vasket og avrent
1 teskjeer gurkemeie
Salt og fersk malt svart pepper
2 teskjeer sitronsaft
3 hardkokte egg, grovhakkede
2 spiseskjeer hakket persille

Fremgangsmåte

[1] Kok hyse forsiktig i 6 dl vann med laurbærbladet i ca 15 minutter, til den er mør. La fisken renne av seg og spar vannet. rens fisken for ben og skinn.

[2] Smelt halvparten av smøret i en mellomstor gryte og ha i ris og gurkemeie, rør i 1-2 minutter, tilsett deretter det sparte fiskevann pluss ekstra vann hvis nødvendig for å få 6 dl. Tilsett 1/2 ts salt og en 1/4 ts nykvernet pepper. Kok opp, legg på et lokk og kok over lav varme i 20 minutter, til all væske har blitt absorbert og risen er ferdig kokt.

[3] Ved hjelp av en gaffel, tilsett fisken delt i flak, sitronsaft, hardkokt egg og resten av smøret til risen. Sjekk krydringen og rør deretter forsiktig opp slik at ikke noe setter seg fast i bunnen av gryten til alt er varmt. Server  med et dryss av hakket persille.