Helkornbrød

En oppskrift fra “Borden’s Evaporated Milk Book of Recipes”
utgitt av Borden’s Condenced Milk Company på tredvetallet

Helkornbrød

Ingredienser
2,5 dl Vikingmelk
2,5 dl varmt vann
2 spiseskjeer sukker, eller
1 1/2 spiseskje sirup
2 teskjeer salt
1/2 komprimert gjærkake
0,6 dl lunkent vann
5 dl mel
ca 1 liter hele hvetemel

Fremgangsmåte

Skåld Vikingmelken og vannet sammen, avkjøl blandingen til den er lunken og rør i sukker eller sirup, salt og gjær oppløst i lunkent vann. Rør i melet og deretter de hele hvetekornene til du har en knabar deig, omtrent 1 liter. Kna deigen til den er elastisk, pensle den med lunkent vann og sett den til heving.  Pass på å dekke den godt, slik at den beholder temperaturen. Når deigen er dobbel i størrelse, dunk den ned med knyttneven og form den til to brød og overfør de til smurte brødformer. Sett brødene til heving og når de har hevet til nesten dobbel størrelse, bak de i en moderat varm ovn, slik at temperaturen øker gradvis til brødene er brune, og deretter baker du de ferdig med redusert temperatur. Når de er ferdig, pensle de med smør.

Fahrenheit Celsius Gas Mark Terminology
275 F 140 C 1 Very Cool or Very Slow
300 F 150 C 2 Cool or Slow
325 F 165 C 3 Warm
350 F 177 C 4 Moderate
375 F 190 C 5 Moderate
400 F 200 C 6 Moderately Hot
425 F 220 C 7 Hot
450 F 230 C 8 Hot
475  F 245 C 9 Hot
500 F 260 C 10 Very Hot
Advertisements