Hjemmelaget Svart Lakris

Hjemmelaget Svart Lakris

Blir ca 20 stykker

Ingredienser
4 ss usaltet smør,
pluss ekstra for smøring av formen
1,2 dl sukker
0,6 dl mørk sirup
0,6 dl sukret kondensert melk
2 ss uraffinert rørsukker (demerara)*
(Du kan bruke brunt sukker hvis du vil ha sterkere smak)
En klype salt
6 ss sammalt mel
1/2 ts svart konditorfargegele
3/4 ss anis ekstrakt
(Bruk en hel spiseskje for en sterkere smak)

* Melasse er den brune tyktflytende væsken som blir igjen når sukkeret er utvunnet fra sukkerroer og sukkerrør. Melasse inneholder cirka 60 % sukker. Melasse er klebrig og binder derfor støv godt

Fremgangsmåte

[1] Fòr 22,5×12,5×7,5 brød form med bakepapir, slik at det overflødig papiret danner håndtak for enkelt og kunne løfte lakrisblandingen ut av formen. Smør bakepapiret med ekstra smør.

[2] Fest et sukkertøytermometer til siden av en tung 2-liter kjele og være sikker på at termometeret ikke hviler direkte på bunnen av kjelen.

[3] Ha smør, sukker, mørk sirup, kondensert melk, demerara, og salt i kjelen. Skru varmen til middels og bring det til en mild koking. Rør ofte i  blandingen slik at den ikke brenner seg fast i bunnen av kjelen.

[4] Når blandingen når 115° C, fjerne den fra varmen, og rør umiddelbart  inn melet og svart konditorfargegele. Når det er fullt innarbeidet, rør inn anis ekstrakt.

[5] Hell røren i den forberedte formen og la det stå i kjøleskapet i 30 minutter. Fjern lakrisen fra formen og enten kutt den i små firkanter eller skjær den i lange tynne striper og vri disse sammen til lange tvunne stenger.