Honning- og Sennepssaus

Honning- og Sennepssaus

Sennep ble mye brukt av romerne og senere ble den svært populær blant angelsakserne. Den vokste lokalt og var derfor billig. Den kan brukes til å lage sauser for kjøtt og fisk samt dressinger for salater. Det bidro til å bevare andre matvarer, i tillegg hadde den sine egne sunne egenskaper.

Sauser ble vanligvis laget av en blanding av malte sennepsfrø, eddik, vin og ofte honning, med krydder eller andre smakstilsetninger tilsatt i henhold til hva folk likte.

Sennepen kan deretter lagres i flere uker. Sennepens “hotness” blir mindre etter at den er blandet og lagret i et par dager, noe som kan forklare styrken på sennepene som ble laget – som ville være altfor “hotte” for de fleste av oss i dag.

Mengdene nedenfor kan endres i henhold til smak.

Ingredienser
60 ml vann
2 ss flytende honning
30 ml malte sennepsfrø
1/2 ts malt kanel
1/8 ts malt sort pepper
60 ml hvitvinseddik

Fremgangsmåte

[1] Bland sennepen hvis ikke er ferdiglaget. (Du kan gjøre det som angelsakserne og male sennep frø i en morter).

[2] Tilsett vann, honning, kanel og svart pepper.

[3] Bland godt.

[4] Tilsett halvparten av hvitvinseddiken og smak.

[5] Tilsett mer eddik til du liker smaken.

[6] La sennepen stå i kjøleskapet i minst en time før du bruker det.

[7] Du kan ha sennepen på et glass med skrulokk og da holder den seg i kjøleskapet i minst et par uke.

Advertisements