Hvordan Lage Gårdsost

How to Make Farmer's Cheese_cheese.about_page_thumb[2]

Gårdsost er en enkel, veldig mild ost med en smuldrete tekstur. Det er veldig lett å lage hjemme med denne enkle oppskriften.

For å tilsette mer smak, bland friske urter i ostemassen eller strø urter på toppen av det ferdige gårdsosten sammen med olivenolje og røde pepperflak. Gårdsost kan spises på brød eller knekkebrød, eller smuldret på toppen av salater.

Prep Tid: 15 minutter
Cook Tid: 15 minutter
Total tid: 30 minutter
Utbytte: 3,5 – 5 dl ost

Ingredienser
1,9 liter helmelk (pasteurisert går fint,
men ikke ultra-pasteurisert) *
0,6 dl hvit eddik
1 ts salt

*Merk: du kan ikke bruke ultra-pasteurisert melk til ystingen, fordi ostemassen ikke vil sette seg. Ultra-pasteurisert melk er ikke alltid merket som sådan, men du kan se det fordi holdbarhetsdatoen er ekstremt lang, vanligvis 30-90 dager fra den dagen du kjøper den. Vanlig pasteurisert melk på den annen side fungerer fint for ysting.

Fremgangsmåte

[1] La melken få et langsomt oppkoke. Hold varmen på middels eller middels lav, ellers risikerer du å brenne melken til bunnen av kjelen. Når små, skummende bobler begynner å danne seg på overflaten av melken, men det ennå ikke på fosskoker, slå av varmen. Hvis du har et termometer, noe som er nyttig, skal temperaturen være ca 87 grader.

[2] Tilsett eddik og rør i blandingen. Da vil ostemasse umiddelbart begynner å danne seg.

[3] La melken stå i 15 minutter. Nå kan du begynne å tilsette ekstra smaker (som for eksempel friske urter).

[4] Plasser et dørslag over en stor bolle eller gryte. Drapere enten skinkelerret eller et tynt kjøkkenhåndkle over dørslaget. Hell ostemassen i dørslaget. Mysen (væsken) vil tekke gjennom tekstildekket og samles i bollen under og faststoffet ostemassen vil bli fanget i dørslaget.

[5] Løft opp skinkelerretet/kjøkkenhåndkleet opp og pakk det rundt ostemassen, stram det hardt  og klem så mye væske som du klarer. Etter å ha gjort dette, vil ostemassen være tørr og smuldrete. Hvis du ønsker en mer kremaktig konsistens, bland litt av mysen inn i ostemassen.

[6] For å forme osten, plasser den innpakkede ostemassen på en tallerken. Sett en annen tallerken på toppen og trykk ostemassen til en flat skive 2,5 til 5 cm tykk. Dekk til og avkjøl i en time eller så før du tar skinkelerretet/kjøkkenhåndkleet av.

Gårdsost vil holde seg opp til en uke i kjøleskapet.