Hvordan Lage ‘Soltørkede’ Tomater … i Ovnen!

How to Make 'Sun-Dried' Tomatoes...in the Oven!_italianfood.about_page_thumb[2]

Tørking er en tradisjonell italiensk måte å bevare en overflod av modne sommertomater på slik at de kan nytes hele resten av året. Mest vanlig er dette i de sørlige italienske regionene Calabria og Puglia.

Butikk-kjøpte soltørkede tomater er litt læraktige og harde og har ikke mye smak. De er i grunnen bare et falmet, uttørket minne om tomater, snarere enn en duftende, intensivert smak av sommerdagene. Hjemmelagede soltørkede tomater er en helt annen ting: duftende og seige, men ikke harde, med en kompleks, konsentrert tomatsmak og en svak sødme.

Selv om det å tørke dem hjemmet ikke er vanskelig, er det ikke alle som har plass utendørs, eller tid, eller kanskje de mangler varig, sterk sol, eller bor i sterkt forurensede byer eller i andre områder der tørking av mat utendørs kanskje er ikke den beste ideen.

Løsningen? Du kan enkelt tørke dem i ovnen.

Prep Tid: 5 minutter
Cook Tid: 360 minutter
Total tid: 365 minutter
Utbytte: ca 1/2 liter

Ingredienser
Ca 1 kg ferske, moden tomater (f.eks. sherrytomater)
Fin havsalt
Valgfri urtesmakstilsetninger:
1 spiseskje tørket oregano, basilikum eller merian

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til 100 C, eller den lavest mulig innstilling. Motstå fristelsen til å bruke en høyere temperatur for å fremskynde prosessen, for da vil du bake tomatene, i stedet for å tørke dem.

[2] Skjær tomatene i to på langs og fjern frøene. Klem hver halvdel forsiktig over en bolle for å fjerne overflødig væske og frø. Lag et lite snitt med spissen av en skarp liten kniv i skallsiden av hver tomat halvdel, for å hjelpe på tørkingen.

[3] Plasser en rist på en aluminiumsfoliebelagt ovnsplate og ordne tomater, kuttsiden opp, i et enkelt lag på risten. Pass på at det er litt plass rundt hver tomat slik at de ikke kommer nær hverandre, slik at de kan tørke jevnt.

[4] Dryss tomatene lett med salt (og tørkede urter, hvis du bruker det).

[5] Plasser ovnsplaten med risten og tomatene i ovnen og la de stå til tomatene er helt tørre og litt læraktig, men ikke harde eller sprø. De bør fortsatt være litt seige og fleksibel. Sjekk dem hver time under tørking. Avhengig av tomatene og ovnen, kan dette ta alt fra 6 til 12 timer.