Imam Bayildi – (Svimeslått Prest) – Tyrkia

Imam Bayildi page_ill_thumb[2]

icon_prep_thumb[1]
.
icon_time_thumb[1]
Koketid
20 min.
icon temp_thumb[1]
Temperatur
200 C.
icon_serv_thumb[1]
icon_freeze_thumb[1]

Tradisjonen vil ha det til at denne retten har fått sitt navn etter en Imam (islamsk prest) som var en stor gourmet. Han var så overveldet av den deilige duften fra denne retten, at han besvimte. Onde tunger vil imidlertid ha det til at det ikke var den herlige duften, men den kraftige lukten av hvitløken som gjorde at presten besvimte. Imam Bayildir blir vanligvis spist kald med brød. Det er en meget forfriskende rett på en het, tyrkisk sommerdag, og sikkert også på en norsk høysommerdag.

4 auberginer
6-8 kløfter hvitløk
4 tomater
2 løk
2 ss olje (olivenolie)
1 ts salt
1/8 ts pepper
1/2 ts paprika
1/8 ts kanel
1 ts farin
3 ss sitronsaft
1 ss rosiner
1 ss hakkede hasselnøtter

Anbefalt drikke:
enkel hvitvin
rosevin
vann

Skrell auberginene på langs i vekselvis strimler for å få en stripet effekt. Lag skarpe snitt på langs i de deler som er skrelt og legg i noen biter hvitløk. Legg auberginene i kokende vann i 3 min. skyll dem så under kaldt vann. Del dem på langs, men ikke helt gjennom. Skrell og skjeer tomatene i skiver. Skjær opp løken og litt mer hvitløk, La tomatene, løk og hvitløk surre i olje under jevn røring til blandingen er tykk. La noe av væsken fordampe. Smak til med salt, pepper, paprika, kanel, farin og sitronsaft, og la det småkoke litt. Fyll noe av blandingen i sprekken i auberginene og legg disse i en ildfast form. Spe ut resten av tomatblandingen med litt vann, ha i de oppbløtte rosinene og hasselnøttene. Hell denne sausen over auberginene å la det koke i 200°C varm ovn i ca. 20 min. til auberginene er møre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s