Ingefærkake Fra Grasmere

082_grssmere gingerbread_thumb[3]
Jenta som drive bloggen Picture Britain skriver:
Grasmere er en liten by i svært vakre Lake District, i grevskapet Cumbria i England. På nord-øst kysten ikke langt fra Grasmere er havnene i Whitehaven og Milnthorpe. Fra det 16. og 17. århundre var begge involvert i handelen med Karibien. I det 18. århundre var Whitehaven den tredje største havnen i Storbritannia, bare London og Bristol var større. Krydder, uraffinert sukker og rum ble brakt til England der, og disse råvarene ble ingrediensene i maten i regionen. Ingefærkaker er laget i hele det nordlige England, men det som gjør ingefærkakene fra Grasmere annerledes er at den ligner en smuldrete kjeks mer enn en kake (eller et brød).

Begge oppskriftene er fra Jane Grigsons bok ‘English Food’

OPPSKRIFT NO.1:
250 g hvetemel eller fint havremel
(eller 125 g av hver – som er hva jeg gjorde)
125 g blekt, mykt, brunt sukker
1 ts malt ingefær
1/4 ts bakepulver
150 g lettsaltet smør

[1] Forvarm ovnen til 180C / 350F / Gass mark 4.

[2] Fór en kakeform omtrent 19.5cm av 29.5cm så dypt som en rullekakeform med bakepapir.

[3] Bland de tørre ingrediensene sammen.

[4] Smelt smøret og tilsett det de tørre ingrediensene.

[5] Fordel blandingen i kakeformen i et tynt lag, trykke det lett ned.

[6] Stek til gyllenbrun – ca 30/35 minutter.

[7] Markér i firkanter / rektangler  med baksiden av en kniv så snart du har tatt formen ut av ovnen, men la kaken kjølne helt før du fjerner den fra formen.

OPPSKRIFT nr.2:
250g hele hvetemel
1/2 ts hver av natron
og ‘Cream of Tartar’
3 sjenerøse ts malt ingefær
175 g smør
150 g mykt mørk brunt sukker
En dessert av golden syrup

[1] Forvarm ovnen til 160C / 325F / Gass mark 3.

[2] Kle en firkantet kakeform – ca 21 x 21 cm med bakepapir.

[3] Sikt mel, natron, ‘Cream of Tartar’ og malt ingefær i en bolle.

[4] Gni inn smøret, tilsett sukker og sirup.

[5] Trykk blandingen i formen (blandingen ser ganske tørr og smuldrete ute, men ikke få panikk!).

[6] Stek i 45-50 minutter, til gyllenbrun.

[7] Som ovenfor, markere ut kjeks så snart formen kommer ut av ovnen, men la kaken avkjøles. Begge typer kake stivner når de er blitt kalde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s