Inlagd Skivad Västeråsgurka

004_vesteraas gurka_thumb[2]

Manfred: Jag är riktigt svag för olika typer av inläggningar och när man får tid att göra någon själv så blir det extra gott! Inlagd gurka är en favorit och en gång när jag reste i jobbet i Polen så fick jag själv förklara i köket att jag ville ha en förrätt bestående av Polsk traditionell mjölksyrad gurka med smetana, rysk kaviar och honung. Kombinationen är kanongod…och åker ni förbi ett värdshus på vägen till Jaroslaw på gränsen till Ukraina så fråga efter en specialare…Receptet nedan får beskrivas som en snabbvariant på inlagd gurka…men ändå milsvidd godare än den massproducerade!

Ingredienser till en jätteburk och en liten burk!
2 kg Västeråsgurka
1 st gul lök, skuren i halvmånar
ättika, 12%
7,5 dl vatten
1 kg strösocker
1,5 tsk salt
1 tsk Atamon
2 msk bruna senapsfrön
3 st lagerblad
1 tsk nejlikor, hela
några krondillskvistar

Såhär kan man göra:

[1] Börja med lagen: koka upp ättikan, vattnet, sockret och saltet. När allt har löst upp sig så tillsätt Atamonen.

[2] Skrubba gurkorna väl från jord och smuts.

[3] Skär gurkorna i centimetertjocka skivor, använd gärna en räfflad kniv som skapar mönster.

[4] Skär löken i halvmånar.

[5] I en väl sköld burk/-ar så varvar du gurkorna med löken och kryddorna.

[6] Häl slutligen över den varma lagen.

[7] Om möjligt förslut burkarna väl och ställ dom upp och ner så ett vaccum bildas för bättre hållbarhet.

[8] Förvara i kyla.

Tips: Vill du så tillsätt gärna lite pepparrot, då får du en lite kryddigare gurka. Och vill du ha en lite hetare så kan man tillsätta lite färsk chili.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s