Jane Austens Flummery

Jane Austen recipes _Dinner with Mr Darcy - Flummery_page_thumb[2]

Enten det er frokost på Northanger Abbey, te og kake på Mansfield Park, eller en av fru Bennets middager laget for å imponere er mat et viktig tema i Jane Austens romaner. Og nå kan Austen fans gjenskape rettene omtalt i forfatterens verk, takket være en ny bok “Dinner with Mr Darcy” av Pen Vogler

Flummery er en hvit gelé, som ble formet i elegante former eller som figurer i klar gelé. Dens delikat, kremete smak går spesielt godt med rabarbra, jordbær og bringebær. En moderne versjon ville være å tilsette most frukt til ingrediensene og ta bort det samme volumet vann.

Ingredienser
50 g malte mandler
1 ts naturlig rosevann (uten tilsatt alkohol)
En dråpe naturlig mandel ekstrakt
3 dl melk
2,3 dl kremfløte
1-2 ss Superfint sukker
5 gelatin plater

[1] Ha gelatinen i en bolle og dekk med kaldt vann; la stå i 4-5 minutter.

[2] Hell melk, mandler og sukker i en kjele og varm sakte opp til like under kokepunktet.

[3] Klem ut overflødig vann fra gelatin platene og ha dem til i mandelmelken. La det småkoke i noen minutter, men bare rett over kokepunktet. La blandingen avkjøles litt og press den gjennom skinkelerret eller en veldig fin sil.

[4] Pisk fløten til den er tykk, og deretter tilsett den den lunkne silte blandingen. Fukt formen (viktig, for å få flummeryen lett ut av formen igjen) og hell flummeryblandingen i.

[5] Når desserten skal serveres: dypp formen kraskt i kokende vann før du velver flummeryen over på et serveringsfat.

Original oppskrift fra Elizabeth RaffaldsThe Experienced English Housekeeper” utgitt i 1769

“To make Flummery Put one ounce of bitter and one of sweet almonds into a basin, pour over them some boiling water to make the skins come off, which is called blanching. Strip off the skins and throw the kernels into cold water. Then take them out and beat them in a marble mortar with a little rosewater to keep them from oiling. When they are beat, put them into a pint of calf’s foot stock, set it over the fire and sweeten it to your taste with loaf sugar. As soon as it boils strain it through a piece of muslin or gauze. When a little cold put it into a pint of thick cream and keep stirring it often till it grows thick and cold. Wet your moulds in cold water and pour in the flummery, let it stand five or six hours at least before you turn them out. If you make the flummery stiff and wet the moulds, it will turn out without putting it into warm water, for water takes off the figures of the mould and makes the flummery look dull.”