Janssons Frestelse

En svensk klassiker funnet i “Kulinarisk Pass”
utgitt av Tupperware i 1970

Janssons Frestelse

Intet svensk julbord uten Janssons! I følge usikre kilder har retten fått sitt navn etter operasangeren Pelle Janzon, som levde i siste halvdel av 1800-tallet, og var glad i både god mat og drikke. En av rettene som ble servert etter at teppet hadde falt, var denne potet- og ansjosgratengen, med rikelig øl og dram til.

forberedelse: 30 min.
ovnstid: 45 min.
ovnstemperatur: ca 175-180° C
4 porsjoner

Ingredienser
5-6 middels store rå poteter
45 g margarin (3 ss)
2-3 løk, finhakket
10 ansjosfileter (hermetiske)
malt pepper
smeltet margarin
2 1/2 dl fløte

Fremgangsmåte

[1] Skrell potetene og skjær dem i avlange biter. Brun løken i margarinen.

[2] Skjær ansjosen i småstykker. Legg lagvis poteter, løk og ansjos i smurt ildfast form, slutt med et lag poteter. Strø over salt, og

hell over smeltet margarin.

[3] Hell over halvparten av fløten og litt av ansjoslaken. La formen stå i middels varm ovn (175-180° C). Hell på resten av fløten 15 min før formen skal tas ut.

Advertisements