Jugoslavisk Culbastija

En klassisk Jugoslavisk oppskrift funnet i “God Mat Fra Hele
Verden” utgitt av Schibsted i 1971

Jugoslavisk Culbastija

Saftige, brunstekte biffer av svinekjøtt er en typisk jugoslavisk spesialitet. Opprinnelig var dette en yndet rett på utflukter. Man laget da en primitiv grill ved å grave et grunt hull i jorden, der man fyrte opp

med den ved som fantes rundt om. Kjøttet stakk man inn på trepinner og stekte det over ilden. Til å begynne med skulle varmen være kraftig, slik at det hurtig ble dannet en god skorpe som holdt på kjøttsaften. Varmen ble så dempet ved at flammene ble dekket med aske, og kjøttet ble stekt ferdig ved svakere varme. Kjøttet ble flere ganger under stekingen penslet med olje, men ble først krydret etter at det var ferdig stekt.

Ingredienser
1 kg benfri svinekam
2 ss olje
salt og pepper
250 g løk

Fremgangsmåte

[1] Del kjøttet i 8 like tykke skiver. Pensle dem med olje og stek dem på grill til de er delikat brune og så vidt gjennomstekte. Kjøttet blir best når det ikke stekes for meget, selv om Svinekjøtt alltid skal være gjennomstekt. Krydre med salt og pepper etter stekingen. Som en variasjon kan man også prøve å krydre med støtt ingefær eller salvie. Begge krydderier smaker fortreffelig til svinekjøtt.

[3] Anrett kjøttet på varmt fat og dryss et tykt lag rå, hakket løk over. Server hjemmebakt brød og paprikasalat til.

Best smaker kjøttet om det er stekt over trekullgrill.