Karelska Piroger

182_karelska piroger_thumb[3]
Gunilla Blixt, hälsokock och matskribent skriver på blogen:  Ni som känner mig vet att jag är allätare och att jag gärna äter grönsaker, kött, fågel fisk, ja, allt som går att äta.

Förra året var det mycket debatt om att vi skulle äta mer grönsaker, och det håller jag med om. Det betyder inte att sluta äta allt annat.

Ett tips, bara!

Karjalan piirakka heter pirogerna på finska. Från början var de ett sätt att ta tillvara rester och göra matsäck som var lätt att packa. Man fyller antingen med ris eller potatis. Godast är pirogerna ljumma med äggsmör.

Fyllning:
2 dl risgryn
4 dl vatten
8 dl mjölk
1 tsk salt
Pirogdeg:
6 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 ½ dl vatten
Att pensla med:
2 tsk smör
½ dl mjölk
Äggsmör:
3 hårdkokta ägg
150 g mjukt smör
Du behöver också:
bakplåtspapper

[1] Fyllning: Blanda samman risgryn och vatten i en kastrull. Koka upp och tillsätt mjölken, lite i taget.

[2] Koka upp ännu en gång och sänk sedan värmen till låg. Låt gröten svälla under lock ca 50 minuter. Ta av från värmen, rör ner salt och låt kallna helt.

[3] Pirogdeg: Blanda samman mjöl och salt. Arbeta in vattnet, lite i taget, till en fast deg. Forma den till en rulle och skär i 15 lika stora bitar.

[4] Kavla varje degbit tunt till en rundel, ca 14 cm i diameter. Stapla rundlarna på varandra med lite mjöl emellan vartefter de kavlas ut.

[5] Skala och hacka äggen till äggsmöret. Rör samman dem med smöret. Ljumma mjölken till pensling och smält smöret i den.

[6] Värm ugnen till 225º C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Borsta bort mjölet från en degrundel i taget. Lägg på en sked fyllning, vik upp två motsatta kanter mot mitten och vecka kanterna. Pirogen ska se ut som en liten båt.

[7] Lägg pirogerna på bakplåten och grädda dem i ca 10 minuter. Pensla pirogerna, lägg samman dem två och två och låt dem svalna i en handduk. Servera pirogerna ljumma med äggsmöret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s