Karins Myke Sirupskaker

En klassisk svensk kakeoppskrift funnet i
“Cappelens Kokebok” utgitt i 1995
Karin Larsons Myke Sirupskaker

Ill_01Karin var den svenske kunstneren Carl Larssons hustru. Oppskriften er tilegnet denne kokeboken av Karins og Carls barnebarn. Den dag i dag bakes sirupskakene til jul i Larssons hjem Sundborn i Dalarna. Kakene skal være ganske seige. Man bevarer seigheten ved å oppbevare kakene i plastpose sammen med en brødbit.

Pottaske (kaliumkarbonat) fåes kjøpt på apoteket, men kan byttes ut mot bakepulver eller natron.

Ovnstemperatur: 200° C
Steketid: 5-7 min

Ingredienser
1 kg sirup
1 kg hvetemel
1 ss pottaske
1 ss hornsalt

Fremgangsmåte

[1] Kok opp sirupen og avkjøl den. Rør inn hvetemelet. La deigen stå i 8 dager. (Kan også stå kortere tid.)

[2] Løs opp pottaske og hornsalt i litt kokende vann og bland det inn i deigen. Den skal være varm og myk for at det skal bli jevnt fordelt.

[3] Bak deigen ut, eventuelt med mer mel. Kjevle den ut til ca. 3 mm tykkelse på melet arbeidsflate. Stikk ut runde kaker med et stort glass. Stekes på ovnsplate midt i ovnen.