Karjalan Paisti – Karelsk Gryterett

A classic Finish dinner recipe found on
what was then called
 
about.co.uk
Karjalan Paisti - Karelsk Gryterett

Karelsk gryte eller Karjalan Paisti på finsk er en tradisjonell kjøttgryte fra Karelen (nå delt mellom Finland og Russland). Det er vanligvis laget med en kombinasjon av svin og oksekjøtt, men andre kjøtt som lam, kan brukes. Gryteretten er typisk krydret med hele pepperkorn, allehånde og laurbærblader.

Gryteretter finnes i alle land. Disse rike, grønnsak og kjøtt rettene kan inkludere det som er på hånden. I noen kulturer brukes innmat griseører og griselabber, bare ikke alt i samme rett!

Denne finske gryten er laget i en stor gryte over lav varme, når alt er kuttet står retten der på ovnen og lager seg selv. Server den karelske gryteretten slik finnene gjør, med potetmos og tyttebærsyltetøy.

Forberedelse: 10 minutter
Koketid: 180 – 210 minutter
Total tid: 190 – 220 minutter
5-6 porsjoner

Ingredienser
450 g oksekjøtt, kuttet i 2,5 cm terninger
450 g svinekjøtt, kuttet i 2,5 cm terninger
450 g lammekjøtt, kuttet i 2,5 cm terninger
1 ss olivenolje
2 store løk, skrelt og kuttet i skiver
1 ts salt
2 ts pepperkorn
8 hele allehånde
2 laurbærblad
7,5 dl vann

Fremgangsmåte

[1] Brunt oksekjøtt, svinekjøtt og lammekjøtt på alle sider i olivenolje over middels høy varme. Legg halvparten av de skivede løkene i bunnen av en store gryte, dekk med halvparten av kjøttet, og dekk det igjen med halvparten av saltet, pepperkornene, allehånden og et laurbærblad. Gjenta lagene.

[2] Hell i 5 dl vann, sett på lokket, og la retten småkoke på lav varme i 2 – 2 1/2 timer. tilsett opptil  2,5 dl vann hvis nødvendig under kokingen.