Kinesiske Wokkede Muslinger i Svart Bønne Saus

Chinese Stir-fry Clams in Black Bean Sauce_aboutfood_page_thumb[2]

Fermentert svarte bønner er det mulig å få tak i i asiatiske butikker; men hvis du ikke får tak i det, kan du erstatte de med ferdig svart bønnesaus.

Tilberedningstid: 15 minutter
Tid i woken: 10 minutter
Totaltid: 25 minutter
Porsjoner: 2-4

Ingredienser
1 kg muslinger
2 ss kinesisk fermenterte svarte bønner,
skylte for å fjerne overflødig salt
1/4 ts chili lime, eller etter smak, valgfritt
Saus:
1 dl kyllingbuljong eller kraft
1 ss østerssaus
2 ts lys soyasaus
1 ts mørk soyasaus
1 ts sukker
1/2 ts asiatisk sesamolje
2 ss peanøttolje eller vegetabilsk olje til wokingen
1 1/2 ss hakket frisk ingefær
2 ts hakket frisk hvitløk
En kinesisk purre, hvite delene bare,
lett knust og skåret i 1-tommers biter, valgfritt
1 ss kinesisk risvin eller tørr sherry
1 vårløk, kuttet i 1-tommers biter

Fremgangsmåte

[1] Fjern muslinger fra emballasjen. Kast alle muslinger med ødelagte skjell, skjell som har åpnet seg, eller som skall ikke lukkes når du kakker på de med neglen. Skrubb muslingene godt med en stiv børste (en grønnsak børste er bra). Selv om disse muslingene har hard skall, kan det være lurt å la de ligge litt  i saltet vann for å fjerne overflødig sand og grus,  i 2 til 3 timer før woking: 1/3 kopp salt til 16 kopper vann er et godt forhold.

[2] Mos de fermenterte svarte bønner med flatsiden av en kjøttøks eller tresleiv. Rør inn chili lime hvis du bruker dette.

[3] I en liten bolle, kombinere ingrediensene til sausen (kylling kjøttkraft eller kraft, østerssaus, lys soyasaus, mørk soyasaus, sukker, og asiatisk sesamolje).

[4] Varm olje i en forvarmet wok over høy varme. Når oljen er varm, tilsett ingefær, hvitløk og kinesisk purre hvis du bruker dette. Rør rundt i ca 10 sekunder, og deretter tilsetter du de svarte bønnene og rør i ca 15 sekunder.

[5] Legg i muslingene. Wok i 1 – 2 minutter mens du har i risvinen. Du kan nå begynne å høre lyden av muslinger som åpner seg avhengig av størrelsen og bestemt type muslinger du bruker. Tilsett kjøttkraft. Skru varmen ned, dekk, og la det småkoke i ca 5 minutter til alle muslinger har åpnet. Rør inn vårløk.

[6] Ha muslingene over fra woken til en tallerken, forkast de som ikke har åpnet seg. Hell sausen over muslingene. (Hvis du vil, før du heller den i kan du tykne sausen med en blanding av 1 ss maisenna og 1/4 kopp vann: tilsett maisenna/vannblandingen i sausen, skru varmen opp og varme sausen opp til kokepunktet mens du rører raskt inntil sausen tykner).