Kål Suppe Fra Middelalderen

035_Medieval-Cabbage-Chowder_thumb[3]
Det er lystig å kunne føle seg som en konge!

For å starte mitt safraneventyr riktig, har jeg endelig bestemte meg for å bruke og tilpasse en av de enkleste oppskrifter funnet i “The Medieval Cookbook ‘. Det opprinnelige utdrag i gammel engelsk for ‘Cabbage Chowder’ oppskrift går som dette:
‘Caboches in potage. Take caboches and quarter hem, and seeth hem in gode broth with oynouns ymnced and the whyte of lekes yslyt and ycorue smale. And do therto safroun & salt, and force it with powdour douce.’. ‘(CI.IV.6.)

Her på oppskriften siden er hva jeg antar de prøver å fortelle oss:

Ingredienser:
Vann: 1,5 liter
Kylling buljongterning: 1.5
Tørket safran tråder: 1/4 ts (ca 8 tråder),
la trekke i 10 min i varmt vann og fjern de så
Salt: 1 ts
Malt koriander: 1/2 ts
Kanel: 2 barkbiter
Sukker: 1/2 ts
Hvitkål: en liten, skiver i strimler
Hvit løk: 1 liten, finhakket
Purre: 2 stilker, blader fjernet, skåret i tynne skiver

(Serv 6 personer som tilbehør)

Fremgangsmåte:
Kok opp vann og kylling buljongterningene. Reduser til lett putring når det koker.

Rør inn safran vannet, salt, koriander, kanel og sukker.

Legg i kål, løk og purre.

Dekk til og la det småkoke i 20 min till grønnsakene er møre.

Serveres varm med toast eller stekt bacon.

Triks:
Safran tilnærmingene er lagt til for å skape den gylne rød skjær i suppen. I middelalderen ble pompøse farger ofte lagt til retter som høvde seg statusen til konger og adelsmenn.

Hvis du foretrekker suppe som er tykkere og mer kremaktig, tilsett melk eller fløte i suppen før du slår av varmen.

Disclaimer:
Denne kålsuppen er ikke så tykk og kremaktig som de som vi vanligvis finner i dag – kanskje gjenspeiler det en preferanse adelen hadde tilbake i det 14. århundre.

Dengang ville adelen har spist dette med takke stekt brød i stedet for toast!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s