Kålruletter med Hvit Saus

kålruletter med hvit saus_page

Dette er mat som smaker både for liten og stor. Kålruletter blir best av sommerkål eller nyhøstet vinterkål. Kål som lagres utover vinteren blir gjerne litt seig. Blad av kinakål kan også brukes. Som fyll i kålruletter kan du bruke samme farse som til kjøttkaker, men spe farsen litt mer så den blir løsere. Den ferdigkjøpte kjøttfarsen har fin konsistens, og er lettvint å bruke. Kålruletter er søndagsmat.

4 porsjoner

Ingredienser
12 middels store kålblad
Fyll:
600 g ferdigkjøpt kjøttfarse
Kokende vann
1 ts salt pr. liter vann
2-3 gulrøtter
Hvit saus:
2 ss smør eller margarin
2 ss hvetemel
4 – 5 dl melk
salt

Fremgangsmåte

[1] Velg et middels stort kålhode. Fjern eventuelle stygge blad. Hul ut en del av stilken med spissen av potetskrelleren.

[2] Kok opp vann i en stor kjele. Legg kålhodet i og la det koke i 5-10 minutter. Skjær bladene løse ved stilken og hvelv bladene forsiktig av.

[3] Legg kålhodet i det kokende vannet igjen hvis det er vanskelig å få løsnet bladene når du kommer lenger innover.

[4] Legg kålbladene i kjelen og kok dem noen minutter. Legg så bladene raskt over i kaldt vann så de blir fort avkjølt og beholder den pene lysegrønne fargen. Hvelv bladene på et klede eller en rist så de får renne godt av seg. Skjær den tykke midtnerven på bladene litt tynnere.

[5] Legg en god skje av fyllet på hvert kålblad. Pakk kålen godt rundt fyllet, som en liten pakke, og knytt rundt med bomullsgarn.

[6] Bland litt salt i det kokende kålvannet. Legg kålrulettene i og la dem trekke i 20-30 minutter, til kjøttfarsen er gjennomkokt. Det beste er å dele en rulett over for å kontrollere.

[7] Legg rulettene opp på en rist eller klede så de får renne godt av seg. Ta bort bomullsgarnet.

Lag hvit saus:

[8] Smelt smør eller margarin i en kjele. Bland i melet og spe med melken, litt om gangen. Rør sausen glatt mellom hver speing. La sausen småkoke i 5-10 minutter. Rør av og til. Smak eventuelt til med litt salt. Legg kålrulettene på fat sammen med kokte, oppskårne gulrøtter. Server den hvite sausen og kokte poteter ved siden av.