Knekkebrød

En tradisjonell bakeoppskrift funnet i
“Cappelens Kokebok” utgitt i 1995
Knekkebrød

I gamle dager da det var vanskelig å holde husene frie for mus og rotter bakte man ofte runde knekkebrød med hull i midten slik at de kunne tre de på en lang stang og henge de opp under taket for å holde de unna gnagerne.

Ovnstemperatur: 275° C
Steketid; 2-3 min
Blir ca. 20

Ingredienser
50 g gjær
5 dl melk
1 ts salt
2 dl rugmel
4 dl byggmel
5-6 dl hvetemel + ca. 4 dl
hvetemel til utbaking

Fremgangsmåte

[1] Smuldre gjæren i bakebollen. Varm melken til fingervarm (3 7 °C) og hell den over gjæren. Røres til gjæren løser seg helt opp. Tilsett salt og de tre melslagene. Elt deigen smidig for hånd eller i kjøkkenmaskin.

[2] Ha deigen på et melet bakebord og del den i 20 emner. Trill dem ut til små boller. Ha dem på bakebordet under bakeklede, og la dem heve til dobbel størrelse, ca. 30 min. ‘

[3] Dryss godt med mel på bakebordet og kjevle ut hver bolle uten å kna dem. Dryss stadig mel over, og vend dem ofte. Kjevle ut bollene til ca. 2 mm tykkelse. Kjevle med et rutekjevle til slutt, slik at leivene får mønster.

rutekjevle
Rutekjevle

[4] Varm ovnsplater i den varme ovnen og fordel leivene på dem. Stekes midt i ovnen 2-3 min til knekkebrødet er blitt sprøtt og lysebrunt. Avkjøles hver for seg på rist.

Advertisements