Kokt Lamm i Dillsås

Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås från receptfavoriter.seKokt Lamm i Dillsås

Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl. Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.

Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Ingredienser

1,5 kg lammstek med ben eller 700 gram benfritt lammkött som ex. grytbitar eller lammstek
5 vitpepparkorn
1 msk salt
1 morot
1 purjolök
1 dl rotselleri
1 knippe dill ca 5 stjälkar
2 msk ättiksprit, 12 %
2 msk socker
1/2 dl vispgrädde
2 msk mjöl och 2 msk rumsvarmt smör, blandad till en röra
Salt och nymalen vitpeppar.

4 portioner

Tillagning

[1] Skär lammköttet i 1-2 cm stora tärningar.1

[2] Lägg köttet i en kastrull och täck det med kallt vatten.

[3] Koka upp och låt koka i 5 minuter.

[4] Skala och skär morot samt rotselleri i 1×1 cm stora bitar.

[5] Häll av köttet i ett durkslag och spola av det under kallt vatten.

[6] Lägg sedan köttet i en kastrull och fyll på med nytt vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma med en slev.

[7] Dela purjolöken på längden, skölj den och skär bort de största gröna bladen. Skär den i 2 cm breda bitar.

[8] Plocka dillen från stjälkarna. Spara stjälkarna. Finhacka dillen.

[9] Lägg i morot, rotselleri, purjolök, dillstjälkar, salt och pepparkorn. Låt sjuda under lock i en timme eller tills lammköttet är mört.

[10] Ta upp köttet med en hålslev. Släng dillstjälkarna.

[11] Spara grytan med buljongen. Tillsätt ättika, socker, vispgrädde samt rör i smör- och mjölblandningen.

[12] Koka i 10 minuter och smaka sedan av med salt och vitpeppar samt ev. mer ättika och socker.

[13] Lägg tillbaka lammköttet och koka upp. Vänd i och strö över finhackad dill innan servering.

Advertisements