Krabbeaften for 4 Som På Sekstitallet

Krabbeaften for 4 Som På Sekstitallet

En fest skal være glede for oss selv og våre gjester. Det er jo derfor vi kommer sammen. Dette må vi huske på når vi inviterer til fest, enten vi legger opp til en større servering – eller en enklere og mer lettvint. Det viktigste er at vi i forveien har forberedt oss så godt at vi slipper rastløs travelhet etter at gjestene er kommet.

Vi forbereder oss ved å legge en plan for mat og serveringsform og lage en liste over alle småting som det er så lett å glemme hvis vi ikke har det skrevet opp. Blomster og lys er en meget viktig del av det velkomstbilde som møter våre gjester. Vi kjøper blomster med tanke på årstiden, og slik at de passer til fargene vi har i vårt hjem – og til bordet slik vi har tenkt å dekke det.

Har vi valgt en romantisk ramme med den fine hvite duken og krystallglassene vi arvet etter mormor, må maten også passe til. Vi kan f. eks. velge grillstekte kyllinger, franske poteter og frisk salat, med is til dessert. Blomsterdekorasjonen fullstendiggjør bildet vi vil skape – romantiske små buketter, vel avstemt i duse farger.

Spennende og «fremmede» gryteretter, eller ost og rødvins-selskap krever helt andre omgivelser. Da dekker vi med robuste keramikktallerkener, fargeglade servietter, og ensfarget, gjerne grov duk og tykke kubbelys i kontrastfarger. Her kan vi leke med fargene i blomstene også. La det riktig sprake av farger på vårt bord!

Meny
1 stk. krabbe pr. person
Majones
Ristet loff
smør
Osteanretning
Øl eller mineralvann
Kaffe

Krabbe Naturell

Fremgangsmåte

[1] Før skalldyr skal kokes, legges de ned i sterkt saltvann, ca. 350 g salt pr. liter vann. Legg skalldyrene ca. 1 minutt i saltvannet, hvor de blir bedøvet og så direkte over i fosskokende vann.

[2] Benytt et stort kokekar. Til hver liter vann beregnes 50 g salt.  Krabbe koker fra 15-25 min. etter størrelse. Avkjøl skalldyrene i kokevannet.

[3] Krabben åpnes, paven som sitter like bak øynene fjernes, likeså haleklaffen og gjellene. Løs klørne og knekk dem.

[4] Rens ut alt kjøttet fra skjoldene, hakk det lett, legg det tilbake i skjoldene eller server krabben på friske salatblad.

[5] Anrett krabbene på et stort fat, eller i porsjoner, pynt med dill og sitron.

[6] Det er godt å ha hummergafler til klørne.

[7] Bruk store papirservietter, og skylleboller til skalldyrene.

[8] Server majones til og sett olje, eddik, sennep, salt og pepper på bordet, samt mykt og ristet loff.

Osteanretning

Fremgangsmåte

[1] Osteanretning som egen servering eller som avslutning på et måltid kan være sammensatt av flere sorter ost som edamer, gauda, roquefort og camembert.

[2] Fatet pyntes med reddiker, druer, epler og appelsiner. Epler og appelsiner skjæres i båter med skallet på. Endivier fylt med grønn alpeost pynter også og smaker godt.

[3] Anrett osten på et stort fat, og skjær den opp så det er lett for gjestene å forsyne seg.

Advertisements