Kreolske Karbonader

En velkrydret karbonade oppskrift funnet i  “New Fashion Plates for Your Menu” utgitt av Planters Edible Oil Co i 1932
 Kreolske Karbonader

Det kreolske kjøkken er en mattradisjon fra delstaten Louisiana i USA, nærmere bestemt fra byen New Orleans og området rundt. Kjøkkenet inneholder elementer fra det franske kjøkken, fra området rundt Middelhavet, fra de franske øyene i Karibia, fra Afrika og fra det øvrige USA.

Kjøkkenet har en del likhetstrekk med Cajun-kjøkkenet, men mens Cajun-kjøkkenet oppsto med småkårsfolk blant cajun-befolkningen, oppsto det kreolske kjøkkenet da man tilpasset klassisk europeisk kokekunst til den lokale råstofftilgangen i Louisiana. Mye av utviklingen av det kreolske særpreget skjedde på de store plantasjene eid av fransktalende slaveeiere, ofte kalt kreoler.

Ingredienser
680 g kjøttdeig
90 g hakket talg
2 ts salt
1/4 teskje pepper
2 ss hakket persille
0,2 dl peanøttolje
0,6 dl hakket grønn paprika
2 ss løk, hakket
2,4 dl tomatsaus

Fremgangsmåte

[1] Bland kjøttdeig og talg og tilsett krydderet. Form blandingen til 6 karbonader. Hell peanøttoljen i en tykkbunnet stekepanne og varm opp over moderat varme. Legg karbonadene i stekepanne, brunt godt på den ene siden, snu og brun på den andre.

[2] Fjern karbonadene fra pannen og hold de varmt i noen minutter. I den gjenværende oljen freses den hakkede løken og den grønn paprikaen sakte. Tilsett 2,4 dl tomatsaus. Legg karbonadene tilbake i pannen og la retten småkoke i 10 minutter.

Serveres varme