Lachha Paratha / Indisk Flatbrød

Lachha paratha_sailusfood_page_thumb[2]

Lachha paratha er en populær indisk flatbrød med flere flaklignende lag, harde på utsiden med myke inni. Vanligvis forberedt med sammalt hvetemel eller atta. Disse lagdelte parathaene har sin opprinnelse i Punjab og er også kjent som lachedar paratha.

Arbeidstid: 60 min
Steketid: 30 min
Posjoner: 8

Hovedingrediens:
Sammalt hvetemel

Ingredienser
5 dl  atta, sammalt hvetemel
1/2 ts salt
1 ss olje (eller ghee)
Varmt vann – etter behov
Oil (eller ghee) for å smøre på rullet paratha og steking

Fremgangsmåte

[1] I en bolle, tilsett atta (sammalt hvete) og salt og bland godt. Tilsett 1 ss olje eller ghee (Klarnet smør) og gni inn i deigen. Sakte, tilsett varmt vann for å lage en myk, men fast deig. Kna i et par minutter, og la det hvile i 10-15 minutter.

[2] Form små sitronstore ballene av deigen. Plasser en ball av deigen på arbeidsflaten og sstrø på litt mel.

[3] Ved hjelp av en kjevle, rull ut deigen til et ca 20 cm diameter rundt emne. Drypp 1-2 ts olje eller ghee og pensle emnet. Strø litt mel over den smurt parathaen.

[4] ta tak i den en ende av det runde emne og begynne å brette den sammen i  1,5 cm folder.

[5] Når du er ferdig med og folde emnet, grip enden og sving det lett i luften slik at den plisserte deigen strekker i lengde. Begynn i den ene enden for å snurre den rundt for å danne en spiral.

[6] Lag flere spiraler med resten av den gjenværende deig på samme måte. Plasser en av dem på arbeidsbordet og Strø litt mel over

[7] Kjevle ut deigen til et ca 20 cm diameter rundt emne. Drypp 1-2 ts olje eller ghee og pensle emnet. Strø litt mel over den smurt parathaen og gjenta folde, strekke og snurre prosessen fra punkt [4] og [5]

[8] Når du har gjentatt prosessen med alle spiralene, la dem hvile i minst en halv time ved å dekke dem med en fuktig klut.

[9] Etter at emnene har hvilt, plassere en kveilet deig på arbeidsflaten og press den ned slik at du ser spiralsnurringene (se bildet). Strø det lett med mel.

[10] Rull ut hver spiral til en flat flat sirkel ca 17,5 cm i diameter og legg på en forvarmet Tawa eller takke. Kontroller at takken er varm før du legger parathaen på. La den steke på middels høy fvarme i 20 sekunder uforstyrret før du snur den. Stek den ytterligere 20 sekunder og snu den igjen og stek til den får brune flekker. Bruk en flat øse eller stekespade av tre til å trykke på paratha slik at lagene bloser seg opp.

[11] Snu parathaen igjen, drypp litt olje eller ghee på og stek i noen sekunder før du snur den igjen over og steker til den brunes godt og lagene vises. Du kan forsiktig knuse parathane å avdekke de indre myke lagene.

[12] parathaene serveres varme til dal makhani, palak paneer, masala med sopp eller en karri etter eget valg.

Tips

Ghee eller  klarnet smør gir en tydelig aromatisk smak til paratha. Du kan godt bruke ghee i stedet for olje.

Du kan tilsette en 1/2 kopp varm melk sammen med det varme vannet.