Laksekaker

En fiskekakeoppskrift fra middelalderen
funnet på
cookit.e2bn.org
Laksekaker

Disse fiskekaker er basert på osterhlaf (et sjømatbrød). Laks er nevnt av Ælfric (en engelsk abbed, og produktiv forfatter som levde rundt 955-1010), men annen fisk kan også brukes. Dette er individuelle kaker i stedet for et stor brød som er vanskelig å håndtere på en moderne komfyr. Havregryn gir dem en litt sprø tekstur, ganske forskjellig fra fiskekaker laget med potetmel.

Ingredienser
400 g laks
1 stort egg, pisket
1 ss løk, hakket
20-40 g havregryn
2-3 ss vegetabilsk olje

Fremgangsmåte

[1] Kok laksen forsiktig  i en kjele, den bør fortsatt være fast, men gjennomkokt. Avkjøl litt (slik at egget ikke snerker seg).

[2] Hakk opp løken. Pisk egget.

[3] Ha laksen i en skål og dele den opp i små flak med en gaffel. Tilsett løk og egg. Tilsett havregryn og bland med hendene. Du har blandet nok når du kan lage faste kaker.

[4] Lag flate kaker omtrent 5 cm i diameter.

[5] Varm litt olje i en stekepanne. Legg i kaker og brun forsiktig på begge sider – holde varmen ganske lav, eller de vil de svi seg. Vær forsiktig når du snur dem, de går lett i stykker.

[6] Ta kakene ut av pannen og la de renne av seg på kjøkkenpapir mens du steker de neste. Når alle kakene er stek serverer du dem med brønnkarse eller sesongens grønnsaker.

Advertisements