Lavash – Brød fra Midtøsten

Lavash Middle Eastern Bread_aboutfood_page_thumb[2]

De fleste moderne mat spesialister hevder at lavash oppsto i Armenia, mens andre sier at det trolig  stammer fra Midtøsten. Peter Reinhart skriver: “Lavash, som vanligvis kalles armensk flatbrød, har også iranske røtter, og er nå spist i hele Midtøsten og resten av verden”.

Ingredienser
1 pkg. gjær
3 1/2 dl varmt vann
2 ts sukker
10 dl mel
1 ss ristet sesamfrø
1 ss ristet
1 1/2 ts salt

Fremgangsmåte

[1] Smør en stor bolle med olje. Sette til side.

[2] I et målebeger, kombinere gjær, vann og sukker. Bland til gjæren er oppløst.

[3] I en stor bolle, kombinere mel og salt. tilsett gjær/vann-blandingen og bland til en deig. Elt deigen for hånd i 10 -15 minutter. 5-8 minutter er tilstrekkelig hvis du bruker en kna krok på en mikser.

[4] Når deigen er knadd, plasserer den i den oljesmurte bollen. Rull deigen rundt i bollen så den dekkes med olje.

[5] Dekk til og la deigen heve i 1 -1 1/2 time eller til deigen dobles i størrelse.

[6] Når deigen har doblet, press den sammen med knyttneven for å frigjøre luft. Fortsett å kna i ca 5 minutter.

[7] Del deigen i 8 separate baller av deigen. Dekk og la de heve i 30 minutter.

[8] Forvarm ovnen til 200 C.

[9] Når deigballene har hevet, kjevl de ut til tynne rektangler, ca 30 x 25 cm for store eller 20 x 15 cm for små flatbrød. De bør være så tynn som  pizzadeig.

[10] lag hull i deigrektanglene med en gaffel. Pensle trianglene med vann og dryss de sesamfrø. Stek på stekeplate i 20-25 minutter til de er gyllenbrune. Fortsett å steke de gjenværende trianglene.