Lax I Gryta

lax i gryta_img_thumb[3]
Håkan Håkansson: ”Lax i gryta är en lättlagad middagsrätt. ”Lämplig för värdinna utan hjälp” som man sa på 40-talet.

Den här rätten är lätt att laga till och ingenting man behöver vara nervös över i sista stund. Det behövs ingen krånglig uppläggning heller, utan det går bra att ställa den ugnssäkra grytan på bordet.”

Ingredienser:
1 kg lax, mellanbit
5 tomater (konserverade)
200 g champinjoner
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vitt vin
1 dl fisk buljong (tärning)
satt och peppar

Tillagning:
[1] Lägg smöret i en varm ugnssäker form eller gryta, drag skinnet av laxen och lägg i den.

[2] Stek sakta i 10 minuter. Skiva champinjonerna och skala tomaterna och lägg i dem tillsammans med vinet och fiskbuljongen.

[3] Häll i grädden och smaksätt med salt och peppar efter ytterligare 10 minuter.

[4] Servera laxen i grytan eller lägg upp den pä ett fat med stuvningen och hackad persilja över. Serveras med kokt potatis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s