Løkgulasj

En en middagsoppskrift med opprinnelse i Ungarn funnet i
“Mat for Travle” utgitt av Hjemmets Kokebokklubb i 1982

Løkgulasj

Gulasj er en gryterett med kjøtt fra Ungarn. Suppen er ofte regnet som Ungarns nasjonalrett. Navnets egentlige betydning er «gjetermat», og bestod av finskåret oksekjøtt i krydret saus. I dag består den av kjøtt, paprika, tomater, poteter, løk, hvitløk og purre.

Løk og kjøtt, eventuelt også hvitløk, freses i en kjele. Det tilsettes tomater eller tomatpuré, purre, paprika og buljong slik at det blir tilstrekkelig væske. Det hele kokes opp og skal putre en knapp time. Deretter tilsettes potetstykker som skal koke videre sammen med resten ett kvarter til. Krydres etter smak.

4 personer
Tilberedningstid: Ca. 10 min.
Koketid: 5-10 min.
Kan fryses
.

Ingredienser
5 -6 løk, 1 ss smør
300-400 g rester av oksestek
3-4 dl buljong (av terning)
eller sjy fra steken + vann
1-2 ts karve
2 ts tomatpure
I fedd hvitløk
revet skall av lå sitron
2 ts hvetemel
2 ts paprikapulver
1 ss mykt smør
salt
pepper

Fremgangsmåte

[1] Rens løk og skjær dem i biter. Stek løken gyllen i smør. Skjær kjøttet i terninger og brun det på alle sider.

[2] Tilsett buljong eller sjy, karve, tomatpuré, knust hvitløk og sitronskall og kok opp.

[2] Gni sammen mykt smør, paprikapulver og hvetemel til en jevn masse og Visp den i gryten. Smak til med salt og pepper og la alt småkoke over svak varme i ca. 5 min.

Serveres med luftig potetmos.

Advertisements