Loudouns Eplepudding

Loudouns Eplepudding

Karen Hammonds som driver revolutionarypie skriver: John Campbell Loudouns eplepudding oppskrift fanget oppmerksomheten min fordi den ble skrevet på vers. En sjeldenhet i dag, rimoppskrifter var vanlige i det 19. og tidlig 20. århundre, da de angivelig ble brukt av husmødre til å hjelpe dem å huske oppskrifter. Loudoun dikt, tilskrevet ham av Kristie Lynn og Robert Pelton, forfatterne av “The Early American Cookbook”, er mye eldre, og kan dateres tilbake til det 18. århundre:

If you would have a good pudding, observe what you’re taught: —
Take two pennyworth (six) of eggs, when twelve for the groat:
And of the same fruit that Eve had once chosen,
Well pared and well chopped, at least half-a-dozen;
Six ounces of bread, let your maid eat the crust,
The crumbs must be grated as small as the dust;
Six ounces of currants from the stones you must sort,
Lest they brake out your teeth, and spoil all your sport;
Five ounces of sugar won’t make it too sweet;
Some salt and some nutmeg will make it compleat,
Three hours let it boyle, without hurry or flutter,
And then serve it up without sugar or butter.

John Campbell LoudounDen fjerde Jarlen av Loudoun som var født i Skottland i 1705, ble sendt til Nord-Amerika i 1756 som guvernør i Virginia og som øverste leder for de britiske styrkene i Amerika. Han ble av de fleste koloniledere sett på som inkompetent og var ekstremt upopulær (enda et Virginiafylke ble oppkalt etter ham!)

Benjamin Franklin skrev at Loudouns kampanje mot de franke styrkene i 1757  var latterlig dyr og ut over all forstand skammelig for vår nasjon.” Loudoun ble kalt tilbake til England i 1757.

Loudoun sin Apple Pudding (Karens oppdatert versjon)

Ingredienser
170 g hvitt brød (litt tørt er best)
4 egg
5 epler, skrelt, med kjernehuset fjerne,
og kuttet i terninger
140 g sukker
1/2 ts salt
1/2 ts malt muskat

Fremgangsmåte

[1] For å lage brødsmuler, kutt skorpene av brødet, deretter kjører du det i en food prosessor til du har fine smuler.

[2] Pisk eggene til de er godt blandet. Rør i brødsmuler, epler, rips, sukker, salt og muskat, og bland godt.

[3] Smør en puddingform, eller en ildfast form. Hell i røren og dekk til med lokk eller aluminiumsfolie. Stek i forvarmet ovn på 150° C i tre timer.

[4] Fjern pudding fra ovnen og la hvile 10-15 minutter, og deretter fjerne lokk eller folie. Hvis du bruker en puddingform velter du pudding over på et serveringsfat; ellers, serverer du den fra den ildfaste formen. Serveres varm med pisket krem eller vaniljeis hvis ønskelig.

Karens Merknad: Jeg bakte denne pudding i stedet for å koke den siden jeg føler at den metoden er enklere og gir et lignende resultat. Hvis du ønsker å dampe pudding, plassere formen i en stor ildfast kjele på en  metallrist  eller en gryteunderlagrist og hell kokende vann i kjelen omtrent halvveis opp på sidene av formen. Dekk gryten med folie og bak puddingen i tre timer på middels lav varm, mens vannet småkoker.