Lufsa – Öländsk Fläskpudding

Et gammalt exempel på traditionell svensk husmanskost
från “Kunglig Spis” av Håkan Håkanson

lufsa_post

Öländsk fläskpudding (Lufsa) är ett mycket gammalt exempel på traditionell svensk husmanskost.

Håkan Håkanson forfatteren av boken skriver: ”Detta, och flera andra mycket gamla recept i den här boken, letade jag reda på till en tävling  arrangerad om gamla svenska maträtter”.

Ingredienser
1 kg skalad rå potatis
600 g skivat rimmatfläsk utan svål
2 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar
smör till formen

Tillagning

[1] Riv potatisen på ett råkostjärn. Det är lättast om man har stora potatisar, men man kan också mala potatisen. Det går fortare.

[2] Låt den rivna potatisen rinna av i ett durkslag.

[3] Blanda den rivna potatisen med gråddmjölken och äggen. Smaksätt med salt och peppar.

[4] Slå smeten i en smord form. Det bör inte blir mer än en halv cm smet i botten. Lägg de råa fläskskivorna över och grädda i ugn, 1 timma i 150- 200 grader.

Advertisements