Maisbrød

En oppskrift fra første verdenskrig funnet i  “War Time Recipes” utgitt av  Proctor & Gamble Co i 1918Maisbrød

Da USA kom med i første verdenskrig i 1917, var matvarer desperat nødvendig for å forsyne de europeiske sivile og militære allierte. Herbert Hoover ble utnevnt som leder av US Food Administration og lanserte en kampanje for å spare mat. Amerikanerne ble oppfordret til å frivillig strekke matforsyningen ved å kutte ned på matavfall, erstatte rikelige med knappe ingredienser og å delta i matspareprogrammet populært kjent som “Hooverizing”, som inkluderte hvetefrie mandager og onsdager, kjøttfrie tirsdager og svinekjøttfrie torsdager og lørdager.

US Food Administration sponset et program for å  hjelpe befolkning å forstå at det å kutte ned på ingrediensene i matlagningen ikke ville være skadelige. Skilt og plakater proklamerte “Maten vil vinne krigen” og slagordet “Den tomme tallerkenens doktrine.” Den nasjonale krigshagskommisjonen oppfordret amerikanerne til å “ta ubrukt jord i bruk” ved å dyrke krigshager og å konservere all maten de ikke kunne bruke mens den var fersk.

Ingredienser
1,2 dl Crisco * eller margarin
1,2 dl sukker elle
3 eggeplommer
3 dl melk
2,3 dl maismel
2,4 dl havre eller byggmel
2,4 dl hvetemel
5 teskefulle bakepulver
1 ts salt
2 eggehviter, pisket tørre

* Vegetabilsk olje som er behandlet slik at det blir fast, såkalt “dehydrenated vegetable oil”. Crisco  er ikke lett å få tak i i Norge og kan med fordel erstattes med margarin.

Fremgangsmåte

Rør margarinen luftig, rør inn sukkeret, deretter eggeplommene, pisket lyse. Sikt sammen mais mel, mel, bakepulver og salt, tilsettes til den første blandingen vekselvis med melken, så rører du inn eggehvitene. Bak i en godt smurt ovnspanne omtrent tjuefem minutter.