Marlborough Pai

En 1600talls paioppskrift funnet på historyextra.com
Marlborough Pai

I hver utgave av BBC History Magazine gir billedredaktør Sam Nott deg en oppskrift fra fortiden. I denne artikkelen gjenskaper Sam Marlborough Pie – en velsmakende kake som reiste til Amerika i det 17. århundre.

Sam skriver: Den engelsk kokken Robert May fant denne eplepaien i 1660 da han samlet oppskrifter til sin kokebok “The Accomplisht Cook”.

Da engelskmennene etablerte koloniene i den nye verden i det 17. århundre tok bosetterne denne oppskriften med seg. Siden 1800-tallet har det blitt en favoritt dessert i USA og serveres blant annet under Thanksgiving.

Den opprinnelige oppskriften inkluderer like store mengder egg, eple og tørr sherry. Jeg brukte en modifisert oppskrift for å sikre riktig smak og steketid.

Ingredienser
Til paideigen:

180 g mel
1 ss sukker
½ ts salt
125 g avkjølt usaltet smør, kutt i terninger
3 ss kaldt vann
Til fyllet:
1½ eple (skrelt og revet)
3 ss sitronsaft
3 ss tørr sherry
30 g saltet smør
140 g sukker
3 store egg
240 ml fløte
¼ ts revet kanel
¼ ts ferskrevet muskatnøtt
¼ tsk salt

Fremgangsmåte

[1] Ha mel, salt og sukker i en bolle. Arbeid smør terningene inn i  melet med fingrene til blandingen ser ut som brødsmuler. Tilsett vann for å samle deigen. Kna deigen på en lett meldrysset overflate til den er glatt. Rull deigen til  en ball og pakk den inn i plastfilm. Avkjøl i 30 minutter.

[2] Paifyllet: Ha revet eple i en bolle og rør i sitronsaft og sherry. Smelt smøret i en gryte og ha i epleblanding og sukker. La blandingen koke. Reduser varmen og rør til det meste av væsken har fordampet. Avkjøl i 10 minutter.

[3] Forvarm ovnen til 200° C. Dekk en 23 cm paiform med bakepapir. Rull deigen ut til en 25,5 cm sirkel, 3 mm tykk. Plasser deigen i paiformen og brett overskytende deig tilbake i formen for a lage en tykk skorpe. Prikk deigen, fyll deigen med tørre erter og bak i 10 minutter. Fjern ertene og bak i ytterligere 5 minutter.

[4] Reduser ovnstemperaturen til 180 ° C. Pisk sammen eggene, fløte, kanel, muskat og salt  og tilsett epleblanding. Rør godt. Hell fyllet i paiskallet. Bak i 35 minutter til fyllet har stivnet, men ikke er blitt for brunt. Løft paien ut ved hjelp av bakepapiret, fjern det og sett paien på et serveringsfat.