Martha Washingtons Store Kake

Martha Washington’s Great Cake_page_thumb[2]

Karen Hammonds som driver revolutionarpie skriver: Da jeg leste om Martha Washington stor kake, lurte jeg på om det ble kalt det fordi det var virkelig god eller virkelig stor. Jeg tror navnet var ment å beskrive kakens størrelse – for å gi deg en idé om hvor stort det var, her er Marthas oppskrift:

Ta 40 egg og dele hvitene fra eggeplommene og pisk dem til et skum. Deretter røres 4 pound smør til en krem og tilsettes eggehvittene en skje full av gangen til det er godt blandet. Deretter tilsettes 4 pound sukker fint pulverisert til det på samme måte og deretter tilsettes eggeplommene  5 pounds mel og 5 pounds frukt. Bakes i to timer. Tilsett en halv unse av muskatblomme og en halv unse muskat en halv pint vin og litt frisk brandy.

Denne kaken var laget på Mount Vernon, Washingtons ‘Virginia hjem, i jula og ved andre spesielle anledninger. Jeg har sett referanser til at Martha bakte den selv, men ifølge boken Middag med Washingtons ble matlaging vanligvis utført av tjenere. Martha hadde tilsyn til måltidenes planlegging og hun fulgte kjøkken nøye, imidlertid, ifølge Washington familiens rykte deltok hun fra tid til annen ii matlagningen. Jeg liker tanken på at hun bakte George en kake en gang i blant.

Det er ikke kjent om Martha Washington stor kake ble aglasert, men kaker som dette var noen ganger glasert med eggehvite, sukker og rosevann. Foruten å legge litt ekstra sødme, bidro glasuren til å holde kaken fersk – så hvis du ønsker å rettferdiggjøre hvorfor du bare ha glasur, sier det er for holdbarhetens skyld.

Martha Washington Store kake

Litt tilpasset fra en Mount Vernon oppskrift

Ingredienser
10 egg, skilte
455 g smør
455 g sukker
565 g hvetemel
565 g diverse frukt og nøtter (se originaloppskriften)
1 ss malt muskatblomme
1 ss malt muskat
0,6 dl vin (krem eller vanlig sherry fungerer bra)
0,6 dl brandy, helst fransk

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til 175° C. Smør og mel en 25 cm springform.

[2] Pisk eggehvitene til myke topper dannes. Rør smør, deretter bland i de piskede eggehvitene sakte, en stor spiseskje om gangen. Gradvis tilsett sukker til røren en spiseskje om gangen. Tilsett eggeplommene og bland, deretter gradvis tilsett mel og bland godt. Tilsett frukt og nøtter, muscattblomme, muskat, vin og brennevin.

[3] Hell røren i den preparerte formen og stek i ca 75-85 minutter. Ved hjelp av en tannpirker, sjekk nøye for at sluttresultatet skal bli bra. Dette er en stor kake og sentrum vil ikke bli ferdig så fort som resten. Etter steking, la kaken avkjøles på rist. Hvis du har tenkt til glasere kaken, vente til den er nesten avkjølt.

Glasur

Ingredienser
3 eggehviter
1,2 dl melis
1 ts revet sitronskall
1 ss appelsinblomst vann eller rosevann

Metode

[1] Forvarm ovnen til 95° C.

[2] Bruk en mikser, pisk eggehvitene til skum, deretter tilsett 2 ss melis og fortsett å blande. Tilsett resten av melisen, ca 2 spiseskjeer om gangen.

[3] Tilsett revet sitronskall og appelsinblomst- eller rosevann. Pisk i flere minutter, til glasuren er veldig stiv. Spre på hele kaken eller, hvis du føler deg mindre ambisiøs, bare toppen. (Men kaken vil bli frisk lenger hvis helt glasert.) La det tørke og herde i ovnen i 1 time.

Advertisements