Tradisjonell Melkeringe

En tradisjonell dessertoppskrift funnet på
New Scandinavian Cooking
Melkeringe

Andreas Viestad skriver: Melkeringe er et surnet melkeprodukt, som kan sammenlignes med pannacotta. I gamle dager ble melkeringe laget umiddelbart etter at kyrene hadde blitt melket, ved å bruke silt melk som ikke hadde fått tid til å kjølne enda. Den ble helt i en melkringe som var en rund, lav, form av tre.

Den ble deretter satt for å surne i romtemperatur i ca. 24 timer. Ved slutten av syrningsprosessen ble beholderen avkjølt til en lavere temperatur inntil den ble servert. Det er nå vanligere å lage melkeringe ved hjelp av den metoden jeg har beskrevet her, dvs. ved å tilsett en bakteriekultur til melken.

Ingredienser
3 kopper (7,5 dl) melk
1 kopp (2,5 dl) surnet melk *
4 tbs. sukker
4 honningkaker
Små plommer

* For å lage 1 kopp (250 ml) surnet melk til baking eller desserter, bruk 1 ss (15 ml) eddik eller sitronsaft og nok melk til 1 kopp (250 ml). Rør og la stå i 5 minutter før bruk. Dette gir riktig mengde surhet for oppskriften.

Fremgangsmåte

Varm opp melk og sukker til like under kokepunktet og avkjøl blandingen til rundt 25 grader. Visp inn den surnede melken. Hell blandingen i serveringsglass og la dem stå ved romtemperatur i 1-2 dager. Kjøl ned melkeringen og server den med knuste honningkaker og plommer.