Middelalder Mandag – Doucetes

En paioppskrift fra det femtende århundre
funnet på
 Let Hem Boyle

Middelalder Mandag - Doucetes

Originaloppskrift

Take Cream a good cupful & put it in a strainer; then take yolks of Eggs & put thereto, & a little milk; then strain it through a strainer into a bowl; then take Sugar enough & put thereto, or else honey for default of Sugar, then color it with Saffron; then take thine coffins & put in the oven empty & and let them be hardened; then take a dish fastened on the Baker’s peel’s end; & pour thine mixture into the dish & from the dish into the coffins & when they do rise well, take them out & serve them forth.

Take a thousand eggs or more, I Volume,
Harleian MS. 279, c. 1420

ingredienser
Paiskall

3 dl mel
1 ts salt
100 g smør
1 eggeplomme
Isvann
Safran (valgfritt)
Paifyllet
3 dl fløte
4 eggeplommer
3 ss honning (eller sukker)
En klype saffron

Fremgangsmåte

Varm opp ovnen til 200 C. Bland mel, salt, smør og en eggeplomme sammen. Tilsett så mye isvann som det tar for å lage en god deig (et par skjeer). Hvis du vil farge paiskallet med safran, tilsett den til isvannet før du tilsetter isvann til melblandingen. Rør sammen alle ingrediensene til fyllet i en bolle. Smør paiformen og fôr den med deig. Hvis du vil, kan du forbake paiskallet i ca 10 minutter. Legg deretter i fyllet og bak paien til den er gyldenbrun, ca 15-20 minutter.

Kommentarer fra Saara som driver La Hem Boyle: Jeg glemmer helt å kjøpe tørre erter eller bønner for forbakingen så jeg hoppet over det. Vil du forbake paiskallet bør du bruke aluminiumsfolie og tørre erte /bønner. Jeg bestemte meg også for ikke å farge skallet med safran. Paien var veldig god!

Advertisements