Middelalder Mandag – Mandel Leach

En dessertoppskrift fra Tudor-æraen funnet på CookIt!
Middelalder Mandag - Mandel Leach

Leach er en slags melkegelé litt som en blancmange. Det finnes melkeversjoner, men denne var en rett for fasten og da brukte man ikke vanlig melk på denne tiden, mandelmelk ble brukt i stedet i løpet av fasten. Dette er en dessert for landadelens familie og serveres garnert. Retten er tidkrevende å lage så det nødvendig både å sette av tid og å være rask på hånden under deler av jobben. Den øverste halvdelen av leachen er farget med rødvin.

Denne oppskriften fra tudor tiden forklarer hvordan man lager mandel Leach (Leech).

Take a quart of almond milk and three ounces of gelatine, half a pond of beaten sugar; stir them together. Let it  be thick. Then strain it with three spoonfuls of rosewater. Then put it into a platter and let it cool, and cut it in squares. Lay it fair in dishes, and lay gold upon it.


Merk:
Du kan bruke hvilken som helst slags melk for å lage denne pudding hvis du ikke ønsker å bruke nøtter.

Ingredienser
Til melkegeléen:

1/2 liter H-melk ( eller mandelmelk – se oppskrift)
2-3 gelatinplater
55 g sukker
Til mandelmelken, hvis du vil prøve å lage det:
250 g mandler / 2 ss rismel fuktet med 550 ml vann
For vingeléen:
1,2 dl vin (eller druesaft)
1 gelatinplate
5-6 rosenblad eller et lite rosenvann
Garnering:
Noen bringebær eller rødbær

Fremgangsmåte

Lag mandelmelken

(Merk: Du må gjøre dette dagen før) 250 g malte mandler og 2 ss rismel fuktet med 5,5 dl vann er de riktige målene for å ende opp med 1/2 liter mandelmelk.

Dekk malte mandler med kokende vann, la stå i 15 minutter og gni blandingen gjennom en sil/klut. Silingen gjennom en klut lager en mykere melk. Hvis melken virker litt tynt, tilsett litt rismel og varmt i en kjele til melken tykner litt. Avjøl og sett i kjøleskapet over natten. Husk at hjemmelaget mandelmelk blir dårlig ganske fort.

Lag Leachen

Lag melkegeléen først:

Bløt opp gelatineplatene i vann. Varm melk/mandelmelk (må ikke koke). Tilsett gelatin og rør til den er oppløst.

Hell i serverings glass og la det stå natten over for å stivne (Settes de i kjøleskapet går det raskere).

Deretter lager du vingeléen:

Bløt opp gelatineplaten. Varm vinen. Oppløs gelatin i vinen.

Hakk roseblader og tilsett vingeléen eller tilsett en teskje med rosevann. La blandingen stå for å bli kald.

Øs den kalde vinblandingen på toppen av melkegeléen og sett desserten tilbake i kjøleskapet for å stivne.

Når begge deler har stivnet, dekorer desserten med noen bringebær eller rips og server.

Advertisements