Middelalder Mandag – Søt Frumenty

Middelalder Mandag - Søt Frumenty

Dette er en standard rett som finnes i mange varianter opp gjennom århundrene. Den vil utgjør en nydelig siderett, spesielt med sterkt krydret kjøtt. Det var en symbolsk rett om  vinteren, et tegn på at våren skulle komme. Senere kom retten til å bli servert som en festivalrett på Twelfth Night (5. Januar).

Dette er den originale oppskriften:

‘To make frumente. Tak clene whete & braye yt wel in a morter tyl the holes gon of; seethe it til it breste in water. Nym it up & lat it cole. Tak good broth & swete mylk of kyn or of almand & tempere it therwith. Nym yelkes of eyren rawe & saffroun & cast therto; salt it: lat it naught boyle after the etren ben cast therinne. Messe it forth.’

(Curye on Inglysch CI.IV.i.)

kyn: cow
eyren: eggs
mylk of alamand: mandelmelk, brukt under fasten

Ingredienser
140 g valset hvetebulgar
En halvliter øl (du kan bruke kraft i stedet)
1 stort eller 2 små egg
1-2 håndfuller av rosiner
½ teskje (eller en klype) kanel, muskat og ingefær
3-4 ss matfløte
en mugge med vann eller kraft til å
fylle på med under matlagingen
valgfritt: en sjenerøs klype safran

Fremgangsmåte

[1] Fukt hveten i ølet til den begynner å svulme opp, dette tar noen timer. (Eller kok i 15 minutter og deretter la stå i 15 minutter) Det meste av væsken vil bli absorbert. Tilsett mer væske hvis frumentyen begynner å tørke ut under kokingen.

[2] Tilsett krydder, deretter kok i noen minutter til til hveten er myk.

[3] Fjern fra varmen. Tilsett rosiner og la den avkjøles litt.

[4] Rør i egg(ene) og fløten. Varm opp igjen på svak varme, ikke la det koke.