Middelalder Mandag – Tharida

Tharida_page_thumb[2]_thumb

Fyren som driver Medieval Vegan skriver: Fastetiden gir en stor mulighet for Medieval Vegan siden det var en tid med faste og maten de spiste var mye nærmere den maten jeg lager. Selvfølgelig spiste middelalderens kristne fortsatt fisk under fasten (og noen ganger kjøtt som de fikk til å ligne på fisk), men selvfølgelig fantes det og en rekke oppskrifter som virkelig var vegan.

Som for eksempel Tharida:

Boil peeled fava beans with a little salt until they are done. Cut up the tharid (crumbled bread) and throw cumin and sumac leaves (?) on it and lemon juice, walnuts, and sour whey or yogurt, or clarified butter, or olive oil and sesame oil, and soak it with the fava bean water and serve.

Medieval Vegans versjon:

Ingredienser
1 450 g boks med favabønner
litt salt, etter smak
Et lite hjemmebakt rundstykke
1/2 ts. malt spisskummen frø, eller etter smak
2 ts. pulverisert sumac, eller etter smak
(finnes i butikker drevet av folk fra Midt-Østen)
sitronsaft fra en sitron
1 dl knust valnøtt halvdeler
3 ss grønn olivenolje
3 ss rå sesamolje

Fremgangsmåte

[1] Hell væsken av bønnene, men spar den.

[2] Varme opp bønner over middels lav varme med litt salt til de er gjennomvarme.

[3] Mens de blir varme, rive rundstykket i små biter.

[4] Tilsett spisskummen, sumac, sitronsaft, valnøtter, olivenolje og sesamolje til bønnene. Rør godt om.

[5] Tilsett rundstykke bitene.

[6] Fukt med den sparte bønne væsken og rør godt.

[7] Varm opp til alt er gjennomvarmt.

[8] Serveres med en gang.

Notater fra Medieval Vegan:

Kan også lages med ferske fava bønner. Jeg har ikke brukt sur myse, yoghurt, eller smør fordi dette var en rett for fastetiden.

Advertisements