Middelaldermandag – Frumenty

En lunsj/middags oppskrift funnet på CookIt!
Middelaldermandag - Frumenty

Frumenty var en del av den daglig kosten i tusenvis av år. De tidligste versjonene ble sannsynligvis laget med tørket korn i tidlige bonde samfunn. Frumenty ble fremdeles ofte referert til i viktorianske kokebøker, selv om den hadde godt av moten som en rett da. Det er mange versjoner av frumenty inkludert en vinterrett ofte serveres rundt jul. Denne festretten ble laget med melk, egg, tørkede solbær og saffran.

Før poteter ble en del av den daglige kosten, ble frumenty som oftest servert som karbohydratdelen av måltidene. Stekt og kokt kjøtt, fisk og fugl ble alle servert med frumenty gjennom middelalderen og inn i Tudor og Stuart periodene.

Denne opprinnelige oppskriften gir oss flere metoder for matlaging:

“To make frumente. Tak clene whete & braye yt wel in a morter tyl the holes gon of; seethe it til it breste in water. Nym it up & lat it cole. Tak good broth & swete mylk of kyn or of almand & tempere it therwith. Nym yelkes of eyren rawe & saffroun & cast therto; salt it: lat it naught boyle after the etren ben cast therinne. Messe it forth with venesoun or with fat moutoun fresch.”

Versjonen som er tilberedt her, er en vanlig lavklasse frumenty laget for arbeidere.

Ingredienser
Knust hvete
Vann
Kraft (kylling eller grønnsak)
Øl
Smør
Persille og løk, hakket grovt

Fremgangsmåte

[1] Sett et kokekar i grua for oppvarming, dekk med et lokk.

[2] Ha litt smør på bunnen av kokekaret og fres løken.

[3] Tilsett hakket persille og rør litt.

[4] Hell i kraft og øl, Tilsett deretter den knuste hveten. Rør godt.

[5] Kok opp blandingen, rør av og til. Ikke la retten koke tørr, tilsett mer vann hvis nødvendig.

[6] Kok frumentyen i til den knuste hveten er myk.

Server retten varm.