Middelaldermandag – Takkebrød

An oppskrift på brød hevet med øl funnet på CookIt!
Middelaldermandag - Takkebrød

Brød var en del av den daglige kosten i middelalderen. Og dette er et enkelt hevet brød som bruker øl (gjæren i øllet) til å få brødet til å heve seg. Øllet blir oppvarmet for å aktivere gjæren.

Mange tidlige brød og kjeks ble bakt på flate metallpanner eller takker, slik folk før det igjen bakte og stekte på flate stener. Varmen fra stenen stekte maten.

Ingredienser
En kopp oppvarmet øl *
grovt mel
et egg

* Jeg tror du må bruke hjemmebrygget øl for å få dette til å virke. Jeg tror ikke det er nok gjær igjen i øllet fra kommersielle bryggerier.

Fremgangsmåte

[1] Sikt melet gjennom skinkelerret eller lignende (kalles “bolting” på engelsk), for å gjøre melet hvit, dette gir “cuff” (hvitt brød). Tilsett det varme øllet – gjæren i dette vil gjøre at brødet hever seg. Bland for å lage en deig og lage en fordypning i midten av deigen. Hell egget i fordypningen og arbeid det inn i deigen.

[2] Klapp halvparten av deigen til en flat skive på en melet arbeidsflate. Gjenta med resten av deigen.

[3] Sett en takke eller flat panne over ilden og varme den opp. Når den er varm legg i litt fett og spred det utover når det smelter. Legg i et brød på takken/i pannen av gangen. Brødet må vendes fra tid til annen for å hindre at det blir brent.

[4] Pakk ferdige brød inn i et klede for å holde de varme mens du steker resten. Server brødet varmt når alle er ferdige.