Mulligatawny Suppe

mulligatawny soup_page_thumb[3]

Opprinnelig er dette en indisk suppe, som englenderne har adoptert som sin egen. Ikke bare er det blitt en engelsk spesialitet, men man finner den også i Australia og New Zealand. Av og til ser man suppen kokt på lammekjøtt, men de fleste oppskrifter bruker en høne å koke kraft på.

1 høne
1 suppekvast*
1 løk
1 fedd hvitløk
3 tomater
2 skiver bacon
2 ts karri
2 ss hvetemel
Salt
pepper
kajennepepper

Kok hønen i lettsaltet vann. Avkjøl den. Flå skinnet av den og skjær kjøttet fra bena. Skjeer kjøttet i fine strimler. Hakk løk og hvitløk og brun det sammen med terninger av bacon. Tilsett om nødvendig litt ekstra fett, gjerne hønsefett. Tilsett flådde tomater og karri og la det dampe med i noen min. Dryss mel over, rør godt og spe med hønsebuljongen, La suppen koke minst 15 min.

Smak suppen til med salt, pepper, karri og kajennepepper. Legg kjøttstrimlene i suppen og la dem bli varme før suppen serveres. Kan hende er det ikke nødvendig å bruke alt kjøttet. Resten kan brukes i salat.

Server ristede brødterninger eller kokt ris til suppen.


*Suppekvast, for ikke veldig mange år siden et ord alle, i alle fall hjemmekjære kvinner, kjente betydningen av. De fineste fruene visste også hva den velsmakende kvasten heter på gastronomiens morsmål, nemlig bouquet garni, en grunnsten i det franske kjøkken. Gemüsebundel som det heter på tysk blir ikke helt det samme, men de fleste land har sine varianter av denne praktiske måten å krydre på.

Bouquet garni kan for så vidt inkludere det meste av krydderurter, også selleri, og de virkelig vågale kan for den moderne saks skyld legge inn en stilk sitrongress. Vil du gå enda et stykke ut i krydder-åkeren med pepper og tørkede godsaker, kan du med gasbind som innpakning kreere en bouquet d’épices.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s