Ngau Yuk Main – Kinesiske Dampede Kjøttboller med Korianderblader

En kinesisk dim sun oppskrift funnet i  “Asia – En Kulinarisk Reise” utgitt av Grøndahl Dreyer i 1987
Ngau Yuk Main- Kinesiske Dampede Kjøttboller med Korianderblader

Små kjøttboller på en seng av friske korianderblader og dampet i små bambuskurver serveres sammen med andre dim sum eller som en delikat, velsmakende mellomrett i et kinesisk middagsmåltid. Server med en meget sterk sennep- eller chilisaus eller med en mild soyasaus.

Ingredienser
500 g magert Oksekjøtt (lår/mørbrad)
1/4 kopp (1/2 dl) kaldt vann
1/4 kopp (1/2 dl) vegetabilsk olje
1/2 ts knust hvitløk
2 ss hakket vårløk
2 ts sukker
1/2 ts salt
3/4 ts dobbeltsurt natron
1 1/2 ts sesamolje
2 ts finrevet sitronskall
1/2 kopp (45 g) svinespekk i små terninger
1 middelsstor kvast koriander

Fremgangsmåte

[1] Skjær kjøttet i små terninger, ha i en kjøkkenmaskin, mikser eller kjøttkvern og kjør det til en glatt farse. Brukes en kjøkkenmaskin eller mikser, tilsettes vann, olje, hvitløk, vårløk, sukker, salt, natron og sesamolje og man kjører til man har en helt glatt pasta. Rør inn sitronskallet og spekket og kjør kort. Brukes kjøttkvern, has kjøttet over i en blandebolle og blandes godt med de øvrige ingredienser unntagen koriander. Dekk blandingen med plastfolie og avkjøl ca 4 timer; det gir natronen tid til å mørne kjøttet.

[2] Med fuktige hender formes kjøttbollene – de skal være omtrent på størrelse med en golfball. Smør en tallerken som passer i en kinesisk bambusdampkoker eller på en rist i en dampkoker. Dekk tallerkenen med koriander og anrett kjøttbollene oppå.

[3] Damp kjøttbollene under tettsluttende lokk ca 12 minutter over fosskokende vann. Server rykende varme på den samme tallerkenen.

4-6 porsjoner