Nøttebrød

201_nøttebrød_thumb[3]
Et deilig nøttebrød som passer til alle dagens måltider. Innholdet av nøtter gir en brødet en spennende smak. Ypperlig tilbehør til et ostefat, til grytemiddagen eller alene som blings i matpakken.

Ingredienser:
7 dl skummet melk
1 pk gjær
2 ss sukker
2 ts salt
3 ss olivenolje eller rapsolje
2 dl havregryn
1 dl hvetekli
700 g grovbakstmel
150 g hvetemel
100 g valnøtt eller hasselnøttkjerner
lunkent vann til pensling
nøtter til pynt

Fremgangsmåte:
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og kli. Ha i mel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt .

Dekk bakebollen med plast og la den heve i 30–40 minutter. Ta deigen ut på melet bakebord. Lag et stort rundt brød og legg i en smurt rund springform. Eller del deigen i to, form emnene til avlange brød, og legg dem i godt smurte 1 ½ -litersformer. Pensle med lunkent vann og pynt med nøttekjerner.

Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 minutter. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200° C i ca. 50 minutter. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om brødene er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd når de er ferdige. Avkjøles på rist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s