Oklehaleragu

 oksehale ragu_page_thumb[2]

«Den som kommer aller sist skal i den sorte gryte … » stemmer man kanskje i for spøk når en skal ha oksehaleragu. Og aller sist – blant de mange herlige ingredienser vi bruker til denne retten – kommer sherryen, et stort glass av den liflige, brungylne væske, som gir denne oksehaleraguen dens særpreg.

Til 4 – 6 porsjoner:
2 oksehaler
3 gulrøtter
4 store løk
1/2 selleri
mel
vann
2 laurbærblad
10 pepperkorn
tomatpuré
salt
1/2 kg perleløk
1/2 kg karotter (små runde gulrøtter)
5 små neper
1 kopp sherry
pepper
persille
1 – 2 ss sukker

Be slakteren å dele opp halene i passelig store stykker. Hvis de største halestykkene er svært tykke, bør De også få dem kløvet. Fjern de største fettklumpene og smelt dem i en stor jerngryte. Når fettet begynner å bli brunt, legger De oksehalestykkene oppi. Skjær gulrøtter, selleri og løk i skiver eller terninger og ha alt sammen opp i gryten. Bland godt og rør 3 ss mel i. Når melet er rørt godt ut, tilsetter De så mye vann at dette akkurat dekker innholdet i gryten. Tilsett deretter laurbærbladene, pepperkorn, tomatpuré og salt. Legg lokker på og la blandingen småputre til kjøttet lett slipper benene (ca. 2 timer).

Ta halene opp og legg dem over i en terrin eller en stor bolle, som De sørger for å holde varm. Så smaker De sausen til. Tilsett først og fremst glaserte karotter (små, runde gulrøtter), små neper og perleløk, Glasert? Ja, på forhånd har De latt disse grønnsakene surre i smør i ca. 10 minutter og drysset 1 ss sukker over. Hvis de ikke skulle være helt møre efter dette, lar De dem koke videre i ragusausen til de er ferdige.

Smak dessuten til med en liten kopp sherry (ikke ubetinget påkrevet) samt salt og pepper. Hvis sausen virker litt for fet, kan De skumme den litt av med en skje. Jevn den hvis De synes det er ønskelig. Når alt er blitt som De vil ha det, heller De sausen over oksehalestykkene. Server potetpuré til denne retten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s