Ostegratinerte Grønnsaker

En klassisk liten varmrett funnet i “Varme Småretter” i serien
“Ingrids Beste” utgitt av Gyldendal i 1991

Ostegratinerte Grønnsaker

Hvis du synes det er mye arbeid med først å koke grønnsakene og så gratinere dem etterpå kan du godt bruke dypfryste grønnsaker som utgangspunkt.

Dypfryst brokkoli eller blanding av sommergrønnsaker egner seg utmerket. Legg grønnsakene dypfryste i formen og hell sausen over. Beregn 4-5 minutter lengre tid i ovnen.

Ingredienser
kinakål. fennikel, purre, blomkål og brokkoli
Saus:
1 1/2 ss smør eller margarin
2 ss hvetemel
ca. 4 dl melk
salt
1/4 ts pepper
3 dl revet ost

Fremgangsmåte

[1] Skjær kinakål eller fennikel i to eller fire. Del purre i jevne lengder. Del brokkoli eller blomkål i jevne buketter. Bruk ett grønnsakslag, eller et par i blanding.

[2] Kok grønnsakene så vidt møre i lettsaltet vann. Legg dem opp så de får renne godt av. Klem vannet godt ut av kinakål, fennikel eller purre.

[3] Kok hvit saus av smøret eller margarinen, hvetemelet og melken. Smak sausen til med salt og pepper og bland i mesteparten av osten.

[4] Legg de kokte, godt avsilte grønnsakene i smurt ildfast form. Øs ostesausen over og dryss resten av osten på toppen.

[5] Stek retten midt i ovnen ved 200° C i 1 5-20 minutter. til osten er smeltet og har dannet en gyllenbrun skorpe.

[6] Server ostegratinerte grønnsaker ved siden av kjøtt eller fisk, eller som egen rett med kokte poteter eller brød, og en grønn salat til.

Tips: Retten kan gjøres magrere ved å lage sausen med jevning. Kok opp 3 dl melk. Lag jevning av 2 ss hvetemel og 1-2 dl kald melk. Visp jevningen på den kokende melken, og la sausen småkoke noen minutter. Smak til med ost. pepper, og eventuelt litt salt. Lag retten videre som forklart ovenfor.

Advertisements