Paté de Campagne – Fransk Postei

Paté de campagne_page_ill

Prinsippet ved en fransk postei – en blanding av kjøtt (eller fisk), urter, spekk, vin etc., stekt i en ildfast form eller i en butterdeig – ble lansert i Frankrike allerede i middelalderen. De beste og fineste posteiene kommer fra Sørvest-Frankrike – Périgord og Armagnac. Kunsten å lage en postei består i å finne god harmoni og balanse mellom smak og aroma. En god postei skal ikke smake vesentlig av bare én ingrediens, men være et aromatisk, udefinerbart hele.

Ingredienser
ca. 500 g magert svinekjøtt
ca. 500 g kalvekjøtt
ca. 250 g kalvelever
4 einebær
6 hele, sorte pepperkorn
1 hvitløkkløft
3 ts salt
å ts timian
å ts merian
1 klype støtt muskatblomme
2 ss konjakk eller Armagnac
3 ss hvitvin
1 laurbærblad
ca. 100 g spekk

Anbefalt drikke: : Fransk rødvin (Côtes du Rhône, Bordeaux) eller hvitvin (Loire-vin, Orvieto)

Fremgangsmåte

[1] Grovmal svinekjøttet, kalvekjøttet og leveren én gang, og bland det hele godt. Ha i knuste einebær og de knuste pepperkornene. Hakk hvitløken smått, bland med salt og alle de andre krydderne. Bland i konjakk, evt. Armagnac, og vin.

[2] Legg tynne spekkskiver på bunnen av en ildfast form eller krukke. Legg blandingen i formen ved hjelp av en skje, slik at den blir pakket godt sammen. Legg et laurbærblad på toppen og dekk posteien med spekkskiver.

[3] Legg på lokk eller aluminiumsfolie og sett i vannbad i 200° C varm ovn i ca.1 1/2  t. Ta lokket av formen.

[4] Hvis man synes posteien er svært fet, kan man helle av noe av fettet. Posteien skal avkjøles i formen. Disse posteiene blir alltid spist kalde, og smaken kommer da bedre frem. En postei bør derfor helst lages dagen før den skal serveres. Den kan oppbevares i opptil én uke i kjøleskapet og serveres da som forrett, aftensrett eller som smørbrødpålegg.