Pax Kaker

Pax-Cakes_page_thumb[3]

På palmesøndag (søndag før langfredag) blir i noen deler av England små kaker delt ut av presten til hans menighet når de forlater kirken. Kakene blir kalt pax kaker (fra latin for “fred”, pax). Skikken går tilbake minst til det 16. århundre, da kaker og øl ble dekt ut i løpet av morgen gudstjenesten og spist og drukket i kirken for å fremme godt naboskap og å skape god følelser i påsken.

Palmesøndag har også kallenavnet “Fig Sunday” enkelte steder i England fordi Kristus ønsket å spise noen fikener under reisen til Jerusalem. Fikener ble tradisjonelt spist denne dagen.

Oppskrift: Epicurus.com Kitchens
Oppskrift Type: Dessert
Cuisine: Britisk
Serverer: 55-60

Ingredienser
1 egg
2,5 dl surmelk eller skummet melk
2 ss salat olje
1,25 dl hele hvetekorn
1,25 dl  hvetekim
0,6 dl hvetemel
1 ss sukker
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts salt

Fremgangsmåte

[1] Pisk egget. Tilsett alle de andre ingrediensen og pisk til en glatt røre.

[2] Smør en oppvarmet stekepanne eller takke.

[3] Hell røren fra en mugge med god hellekant på varm panne/takke i 3 cm store runde klatter.

[4] Snu pax kakene når bobler viser seg på overflaten.

[5] Stek på andre siden til kanene er godt brunet på begge sider.

[6] Dryss med melis eller kanel/sukker blandingen.

Blir 55 til 60 pax kaker.

Variasjon: Bruk 2,5 dl hvetemel, i stedet for å kombinere hele hvetekorn, hvetekim, og hvetemel.

Advertisements