Perre

Perre

Take green peas, and boil them in a pot; And when they are broken, draw the broth a good quantity through a strainer into a pot, And sit it on the fire; and take onions and parsley, and hew them small together, And cast them thereto; And take powder of Cinnamon and pepper and cast thereto, and let boil; And take vinegar and powder of ginger, and cast thereto; And then take Saffron and salt, a little quantity, and cast thereto; And take fair pieces of pandemaine, or else of such tender bread, and cut it in fair morsels, and cast thereto; And serve it so forth.

From Harleian MS. 4016, Volume II

Dette versjonen til Saara som driver “One Year and Thousand Eggs“:

Ingredienser
400 g ferske erter
1 løk
1 skive loff
1 dl frisk persille
1 ts pepper
1/3 ts kanel
¼ ts ingefær
klype safran
salt1 ss eddik

Blir 4 porsjoner som en siderett

Fremgangsmåte

Ha ferske erter i en gryte, tilsett vann slik at ertene bare akkurat er dekket. Kok ertene over svak varme til de er svært møre og delvis gått i oppløsning. Mos ertene og tilsett hakket løk og hakket fersk persille. Fortsett kokingen til løken er kokt. Tilsett pepper, kanel, ingefær, en klype safran og nok salt. Varm opp og tilsett brødsmuler og eddik. Fortsett kokingen en kort stund og serverer retten varm.

Saaras kommentarer:

Jeg bestemte meg for å bruke ferske erter, men retten kan gjøres med tørkede erter også. Løken   må være tilberedt godt. Terence Scully skriver i boken “The Art of Cookery in the Middle Ages” at løk i humoral teorien er farlig fuktig, slik at de ble vanligvis stekt, og dermed fjernes litt av den overflødige fuktigheten. Jeg finner det veldig interessant!